Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Руснаците отбелязват днес Старата Нова година

Снимка: russia.starrytravel.com

На 14 януари в Русия се посреща Старата Нова година. Въпреки че през 1918 г. в Съветска Русия официално е приет Григорианският календар, руската православна църква продължава да използва Юлианския.

Както и в повечето страни, които използват Григорианския календар, Нова година в Русия е национален празник, който се празнува на 1 януари. Новата година по Юлианския календар все още се чества неофициално.

Традицията два пъти да се празнува настъпването на Новата година се радва на широко одобрение: 1 януари (Новата Нова година) и 14 януари (Старата Нова година).

Обикновено "Старата" не е толкова тържествено отбелязвана както "Новата", но за мнозина това е носталгичен семеен празник, който ознаменува края на новогодишния празничен цикъл (който включва и източноправославната Коледа – 7 януари) с традиционни блюда и празнично пиене.

Старата новогодишна традиция е получила своето признание в руското изкуство: драматургът Михаил Рошчин написва през 1973 г. комедийна драма, наречена "Стара Нова година", която много години се поставя на театралните сцени.

Има и телевизионен филм, базиран на тази драма, в който играят известни актьори, и филмовата музика е написана от Сергей Никитин, а поетичните стихове са на Борис Пастернак. Филмът е пуснат от студио "Мосфилм" през 1980 г.

Традицията за отбелязване на Стара Нова година е запазена в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна. Тя се празнува и в Уелс, и в Швейцария.

За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Стара Нова година. Всъщност традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата.

Според последните социологически проучвания повече от половината руснаци честват Стара Нова година по някакъв начин.

Някои гледат на нея като на сантиментален празник и го прекарват с големи семейни събирания. Други я смятат за още един добър повод да излязат и да се повеселят с приятели и колеги, особено ако съвпада по време със съботната вечер.

Според руската религиозна традиция Стара Нова година не бележи края на зимните празнични дни. Празненствата приключват на 19 януари, когато Руската православна църква празнува Богоявление. „Российская газета“

Източник: bg.rbth.com

c