Водещи новини - дясно Култура

Любителски школи от Добрич излизат на протест заради затворените зали

Ръководители на пет-шест любителски школи от Добрич ще се включат в националните протестни действия срещу затварянето на залите, които ще се проведат на 16 януари. Те ще участват в шествие, което ще се проведе във Варна. Това съобщи за Про Нюз Добрич Иван Иванов – член на Управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ и директор на Арт-център „Палитра” в Добрич. Той уточни, че тази вечер ще се проведе среща на ръководителите на школи, за да се уточни кой ще участва в шествието във Варна и да се направи организация. Очаква се проявата да се включат и участници в школите.

Началото на шествието е в 11.45 часа от входа на Морска градина. Ще премине през булеварда, който води към Общината. Там участващите в проявата ще изразят исканията си.

„Първо, искаме да бъдем отворени и да работим с нашите потребители и с децата, защото смятаме, че не сме най-опасният сектор. Мислим, че при нас нещата са доста по-стерилни и по-безопасни отколкото в една голяма хранителна верига, където няма никакъв контрол на влизане и излизане на посетителите”, сподели Иван Иванов. По думите му в любителските школи всичко е регламентирано, спазват се противоепидемичните мерки. Посещават се от конкретни хора, коти са познати на ръководителите, няма смесване на каквито и да било потоци, всичко е по график.

Много ни вълнува и ни тревожи дискриминацията, която се получава в момента между изкуството и спорта, посочи Иванов. „Разрешиха на спортните дейности да могат да работят, макар и при някакви редуцирани посещения, докато за изкуството е забранено”, каза той. По думите му в Арт-център „Палитра” в една и съща зала се провеждат спортни прояви и такива в сферата на изкуството – например аеробни занимания и народни танци. Според Иванов е абсолютно нелогично в една и съща зала да може да се играе зумба, канго джъмпс, каланетика, но не и народни танци.

Той обясни, че при децата е по същия начин – разрешено е на картотекираните състезатели да влязат в залите. Ако се занимаваш със спортни танци може, ако е балет – е опасно, даде пример хореографът. „В един момент излиза, че има българска ваксина, която се казва Картотека. Това е нещо нелогично и нереално. Това, което нас много ни обижда, е, че дискриминират и ни противопостяват”, посочи директорът на „Палитра”. 

„Когато се затвори за едни месец и не се занимават с любимите си занимания, независимо дали са спорт, изкуство или пък някакви други дейности, човек започва да е неадекватен и не е полезен нито на себе си, нито на обществото, нито на работното си място. А за децата пък е направо пагубно”.

Хореографът обясни, че при рисуването, пеенето има някаква вратичка в заповедта за индивидуалните занимания, но не и за груповите. „Аз не виждат какво толкова лошо има 10 деца или възрастни да се съберат и да порисуват. Същото и за вокалното, инструменталното и други изкуства”, каза той.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *