Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Началникът на Отделението по кардиология в Добрич: Сърдечната недостатъчност е една съвременна пандемия

С нов началник е Отделението по кардиология а Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич – д-р Косте Костойчиноски от Варна. Той е на 34 години. По произход е македонец, но от 18 години живее във Варна. Завършва медицина в Медицинския университет в морския град  през 2010 година. Работи в сферата на кардиологията – основно се занимава с функционална диагностика и екохардиографско изследване. Експерт е по ехокардиография със сертификат от „Аджи бадем сити клиник” в София.

Д-р Костойчиноски, защо един лекар от Варна решава да дойде да работи в Добрич? С какво Ви привлече болницата ни?

Аз бях тук през 2018 година, когато болницата имаше недостиг на лекари, имаше нужда от кадри. Тогава дойдох да помогна чисто човешки – на болницата и на хората, които лежат в отделението. Давах по няколко дежурства. Така направих връзки с колегите, които работят тук. Да стана началник на отделението през 2020 година ми предложи изпълнителният директор д-р Георги Желязков. Отново има нужда да се помогне, но вече в по-висока функция и задължение. Поех това място и смятам, че ще е полезно за хората тук, а и за мен. Аз бях девет години в болница „Кардио лайф” във Варна и ми трябваше да отида малко по-напред.

Какви промени направихте в Отделението по кардиология?

- За краткия период, в който съм тук, заедно с д-р Желязков и неговото голямо сърце, разбиране и подкрепа ние успяхме да направим една модернизация. Направихме я, за да не отстъпваме на стандартите по никакъв начин, на това, което се предлага по отношение на качеството и апаратурата в кардиологията в околните градове. Ние получихме нов ехокардиограф. Той е с възможност за пълна оценка на сърдечно-съдовия статус.

България е на едно от първите места в света по сърдечно-съдови заболявания.

Така е. Спокойно можем да кажем, че сърдечната недостатъчност е една съвременна епидемия. Със застаряване на населението и адекватно лекуване на придружаващите заболявания рано или късно стигаме до сърдечната недостатъчност. Тя налага адекватна и навременна диагностика. Това ще ни помогне да предприемем адекватно лечение в последствие, да проследим нещата в динамика. Колкото по-рано започнем с лечението толкова по-добър изход ще получим в крайна сметка. По отношение на исхемичната болест всяка четвърта смъртност е в следствие на формите й – остри или хронични. Това е сериозно бреме, с което в днешно време се сблъскваме. Това ни е акцентът – да лекуваме исхемичната болест навреме, адекватно, използвайки всички ресурси, които имаме – терапевтични, инвазивни. Говорим също така и за първична и вторична превенция при пациентите, за да намалим вероятността от прогресията на заболяването. Първо трябва да преценим каква е рисковата популация на пациентите, рисковия профил и да предприемем профилактика. А при останалите пациенти, които вече имат известна исхемична болест, насоките ни са за вторична превенция, за да намалим прогресията на заболяването, да намалим повторните хоспитализации и да ги отложим във времето доколкото е възможно. Това също ни е акцент, когато говорим за исхемичната болест.

Снижава ли се възрастта на покосените от сърдечно-съдови заболявания?

- За съжаление е така. За съжаление все повече и повече сме свидетели на млади пациенти, предимно от мъжки пол, с по-ранна проява на исхемична болест на сърцето. Когато говорим за исхемична болест на сърцето вече не говорим за възраст, тъй като сме все повече свидетели, че тя не подбира възраст. Рискови фактори са затлъстяването, обездвижването, захарният диабет, тютюнопушенето, стресът, генетична предразположеност. Всичките те допринасят за по-ранна проява на исхемичната болест на сърцето. Мъжкият пол е по-често засегнат. Когато говорим за по-ранна проява това са мъже, и то пушачи със затлъстяване и обездвижване.

В момента в Медицинския център на болницата се провеждат в понеделник прегледи от водещи специалисти от София, а в сряда и в петък – от Вас. Каква е целта на тази инициатива?

Целта на тези прегледи е да хванем по-рано подходящите пациенти, които биха имали ползи от адекватно лечение.

Какви са впечатленията Ви - грижат ли се достатъчно добре за здравето си хората със сърдечно-съдови заболявания ? Какво ще им препоръчате?

Сега заради пандемията сме свидетели на по-късно ходене на лекар. Пациентите поизчакват, когато оплакванията прогресират тогава търсят лекарска помощ. Важно е да се действа, да се търси лекарска помощ в по-ранен етап, при по-ранна проява на оплакванията, на симптоматиката. Сърдечната недостатъчност е едно хронично, прогресиращо заболяване и налага постоянно проследяване на тези пациенти периодично, за да отложим хоспитализациите, за да намалим смъртността.

c