Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МЗ: На 25-и започва масово тестване за скрита ковид заболеваемост сред учителите

снимка: AFP via Getty Images

Предстои проучване за т.нар. скрита заболеваемост сред учителите, което ще спомогне да се прецени дали и кога в класните стаи ще бъдат върнати останалите ученици от прогимназиален и гимназиален етап, които в момента се обучават в онлайн среда. Това съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"От 25 януари сме предвидили масово тестване сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира присъствено обучение. Имаме план, който е коментиран с министър Красимир Вълчев."

Министър Ангелов уточни, че първите дози от ваксината на "Moderna", които пристигнаха днес, са малко и ще бъдат разпределени единствено чрез РЗИ-София.  

На 25 януари се очакват още 4000 дози, които предстои да бъдат разпределени в останалите райони на страната. 

Първата фаза на започналото ваксиниране ще приключи в края на този месец, обяви още здравният министър. На втори етап ще бъдат имунизирани настанените и работещи в домовете за възрастни хора, както в образователната сфера.  

До момента са изразходвани 16 500 ваксини. Нови 35 000 дози от ваксината на "Pfizer" се очаква да бъдат доставени на 18 януари.

"Изключително съм обнадежден от темповете, с които се движим", коментира проф. Ангелов.

От началото на имунизационнат кампания, в област Добрич са ваксиниран 245 медицински служители. На 11 и 12 януари, с първа поставена анти-ковид ваксина са нови 135-има.

514 учители от област Добрич са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19

Относно периода на въведените противоепидемични мерки, проф. Ангелов коментира, че в настоящия момент на дневен ред са решенията в образователната сфера.

"Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование."

По отношение подготовката на здравното министерство във връзка с изборите той посочи, че има възможност да бъдат ваксинирани членовете на избирателните секции, в случай, че те пожелаят, но "основната цел е да бъдат ваксинирани онези, които ще работят в подвижните секции".

Нито един учител в училище в Балчик не иска да се ваксинира срещу Covid-19

c