Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зрелищен взрив над Камчатка, обявиха го за метеорит

снимка: ng.kz

Пътуващи разпространиха кадри от необичаен взрив в нощното небе над полуостров Камчатка. Според учените се касае за разпадане на метеорит, навлизащ в земната атмосфера. Това заяви пред агенция РИА Данаил Чебров - директор на Камчатския клон на федералния изследователски център "Единна геофизична служба на Руската академия на науките".

Той отбеляза, че експертите са започнали да обследват за сигнал от навлизащ метеорит в атмосферата, след като са получили видеоклип, заснет от очевидци на явлението. Заснетото видео се разпространява активно в социалните мрежи и напълно резонно предизвиква разнопосочни гледни точки.

От видеокадрите се вижда полета на падащо тяло (метеорит) и последваща експлозия. "Според инфразвуковата станция, разположена в село Начики, е установен сигнал от метеорит, навлизащ в атмосферата в близост до западния бряг на Камчатка на 11 януари в 08:09 ч. (местно време) или в 23:09 ч. (централно-русийско) на 10 януари т.г.. Данните от станцията отчитат, че преди да се разруши тялото се е движило в продължение на 55 секунди в плътните слоеве на атмосферата.

Според Чебров, позовавайки се на стационарните данни, може да се приеме, че диаметърът на обекта е бил по-малък от 10 метра, а енергията на експлозията е била в диапазона между 1 и 5 килотона в TNT еквивалент. Ученият допусна, че по всяка вероятност видеото, заснето от очевидци, е уловило точно навлизането в атмосферата на този конкретен метеорит.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=1KD_D-h3zac&feature=emb_title
c