Бизнес Водещи новини - дясно Крими Общество

Сериозни щети от пожари в два горски района на област Добрич

71 пожара са регистрирани през изминалата 2020 година, отчитат от Североизточното държавно предприятие. С най-тежки поражения за природата са горските масиви на територията на горските стопанства в Генерал Тошево и Балчик, където огънят е унищожил седем декара с борови гори.

Три от пожарите в Североизтока са били умишлени, а при 53 причината е била небрежност при боравене с открит огън, като най-често огнената стихия тръгва от запалени стърнища и пасбища, уточниха от СИДП.

През 12-те месеца на изминалата година, горските служители и подразделенията на ПБЗН в Добричко са се отзовавали на седем горски пожара на територията на ДГС-Генерал Тошево и 6 – на територията на ДЛС-Балчик.

19 са горските пожари през 2020 г. в ДГС-Варна, 9 – в ДЛС-Шерба, 6 – в ДГС-Шумен, 5 – в ДГС-Омуртаг, 4 – в ДГС-Провадия, по 3 – в ДГС-Нови пазар и ДЛС-Паламара, по 2 – в ДГС-Смядово, ДГС-Търговище и ДЛС-Черни Лом, по един – в ДГС-Суворово, ДГС-Цонево и ДГС-Върбица.

Огънят е засегнал 1323 декара с гори, като най-много опожарени площи има в Шерба, Шумен, Балчик, Генерал Тошево и Варна. При върхови пожари са изгорели напълно 70 декара борова гора над квартал „Дивдядово“ в Шумен и седем декара в Генерал Тошево.

Над 500 служители на стопанствата са участвали в погасяването на огъня, както и 200 автомобила на поделенията, част от които са оборудвани като противопожарни.

Близо 1300 горски, пожарникари и доброволци са се включили в овладяването на пожарите в СИДП, като в повечето случаи бързата реакция и минималните щети са благодарение на сигналите, които гражданите подават на национален телефон 112.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *