Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

92 пъти е дарявал безвъзмездно кръв Веселин Ганев от Добрич

Рекордьор за Добрич по безвъзмездно даряване на кръв – общо 92 пъти, е Веселин Ганев. За Про Нюз Добрич той сподели какво го кара да прави редовно хуманния жест и така да помага на нуждаещи се.

Веселин Ганев е на 62 години, вече е пенсионер. За себе си разказва, че е  строителен инженер, завършил е Висше военно училище „Генерал Благой Иванов” в София, сега „Любен Каравелов”. В продължение на 13 години е служил в Българската армия в строително поделение в Балчик към Военновъздушните сили. Започнал е от лейтенант и е стигнал до командир на поделението. 10 години е работил в Дирекция „Строителен контрол” – от инспектор до началник. След промени в структурата започва работа в Община град Добрич – от 2010 до 2016 година, когато се пенсионира.

За първи път Веселин Ганев дарява кръв през 1980 година във военното училище. Пресмята, че от 80-та година до сега са станали 40 години откакто е кръводарител. Докато е в училището дарява кръв още около три пъти. Когато отива в поделението е по-редовен. Припомня, че тогава от Кръвния център са правили редовно акции по кръводаряване.

Веселин Ганев дарява по три-четири пъти в годината. Споделя, че чувства даряването на кръв като вътрешна потребност. По думите му и самият му организъм е свикнал и ако четири-пет месеца по някаква причина пропусне да дари кръв чувства дискомфорт. След като дари нещата си идват на мястото, по думите му организмът си иска своето.

Според Веселин Ганев всеки трябва да желае е кръводарител, защото не се зная кога на човек може да се наложи да прелеят кръв на близък или на самия него. По думите му постоянно трябва да върви този цикъл на кръводаряване, за да могат да се удовлетворят нуждите на системата.

Веселин Ганев споделя, че не са му предлагали пари за кръводаряване. Разказва, че е дарявал кръв в определени случаи за определени хора, но винаги е било безвъзмездно. Помагал е на свои колеги – и в Общината, и в Дирекцията за строителен контрол, на познати. Дарявал е и за непознати. За мен няма никакво значение за кого ще отиде тази кръв, посочва мъжът. Дори да не бъде веднага прелята тя отива за производство на кръвни продукти, допълва той.

Рекордьорът-кръводарител споделя, че има две дъщери. Преди време по-малката също изявила желание да дари кръв, но кръвното й налягане не е било в нужните рамки и в Кръвния център са й отказали. „Не казвам, че всеки трябва да дарява кръв, има хора, при които физически е невъзможно. Но ние, които можем, трябва да го правим”, убеден е Веселин Ганев.

Веселин Ганев - кадър bTV

Кадри bTV

c