Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ковид-секторът в Психодиспансера в момента е празен, пикът е бил през ноември

Ковид-секторът на Центъра за психично здраве „Д-р Петър Станчев” в Добрич в момента е празен. Не така е било обаче през месец ноември, когато беше пикът на болестта в страната, научи Про Нюз Добрич от управителя на ЦПЗ д-р Даниела Събева. Ковид-отделението е обособено през месец октомври със заповед на Директора на РЗИ. То разполага с 10 легла. През ноември се е случвало да е пълно, 18 от пациентите на Центъра тогава са преминали през него. „Имахме много болни, лекувахме ги. Те се разболяват като всички останали, става въпрос за хората с доказани психични заболявания – шизофрении, биполярни разстройства, които се водят на отчет. Но сега, за щастие, там няма настанен пациент“, посочи д-р Събева.

По думите й, както и при първата карантина, и сега тревожно-депресивните състояния са повишени и е нормално човек да се страхува, като вижда какво става в страната и по света. Лекарят си спомня за пациентка в остро психотично състояние в резултата на страх от Ковид, която преди това не е имала оплаквания. „Рискът е по-голям за хора в по-напреднала възраст, защото си стоят в къщи и гледат телевизия, статистиките за болестта. Това обаче е нормално, всеки се страхува за живота си“, казва д-р Събева.

По-малък е рискът за активни хора, дори да работят от вкъщи. „Важно е този човек преди да започне да работи от вкъщи, в какво състояние е бил. Когато е в стабилно състояние, трудно може да бъде изваден от равновесие. По-лабилните в психично отношение и по-предразположените към невротични състояния се влияят повече. Не намирам, че нещата сега са по-различни от първите месеци на пандемията“, отбеляза управителят на ЦПЗ.

Спешният прием в Центъра не е намалял, като повечето случаи са в мъжкото отделение. Д-р Събева не намира, че пандемията е повлияла на хипохондриците – това са хората с маниакален страх за собственото здраве и убеждение, че имат сериозно заболяване, въпреки че лекарите отричат това. „Ако си такъв, с коронавирус или без коронавирус ти си си хипохондрик“, казва д-р Събева.

Тя е оптимист и смята, че тревожността и страховете у хората ще намалеят. „Март месец беше нещо ново и неизвестно. Мина почти година, сега вече хората се научиха да живеят по този начин. Болестта вече не е нещо неизвестно, знаем за какво става дума и се адаптираме. И това ще надживеем, идва му краят – аз така виждам. Оптимистка съм, че към края на тази година всичко ще отмине“, коментира лекарят.

c