Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Нов модел на отчетност за онлайн търговците

До края на януари т.г., НАП и бизнесът предстои да предложат нов функционален вариант на софтуерна фискализация

Национална агенция за приходите, работодателските и браншови организации ще предложат до края на януари механизъм за софтуерна фискализация в електронната търговия. Работна група, създадена от приходната агенция,  обсъжда механизъм за алтернативна фискална отчетност за е-магазините, съобщиха от приходната агенция.

На срещата са били обсъдени ключови въпроси като това дали НАП да бъде фискален оператор или да има посредници в процеса. Изчисляването на разходите и ползите за бизнеса, както и методът на криптиране и защита на данните, подавани към НАП чрез интернет, бяха други теми, които групата обсъди.

Новият модел на отчетност трябва да е облекчен, бърз и удобен начин на отчитане на оборотите. Софтуерната фискализация, освен да е лесна и евтина за ползване от бизнеса, се очаква да намали фискалните щети в този сектор, коментираха от НАП.

https://www.youtube.com/embed/RtnLqozkc7M

За нови две е-услуги, достъпни в портала за електронни услуги на НАП, информираха от Националната приходна агенция. Услугите - „Разкриване натрансгранични данъчни схеми“ и „Разкриване съгласно чл. 143я¹, ал. 13 от ДОПК от консултант, който се позовава на професионална тайна“, са достъпни от 8 януари 2021 г.

Новите услуги са налични в раздел „Предоставяне на информация за целите на автоматичния обмен в областта на прякото облагане“ на е-портала. Те ще осигурят възможност на консултанти и данъчнозадължени лица по трансгранични данъчни схеми да изпълнят своите задължения съгласно глава шестнадесета, раздел VII „Особени правила за автоматичния обмен на информация за трансгранични данъчни схеми“ от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

 От НАП уточняват, че услугите са достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) за физически и юридически лица, както и чрез персонален идентификационен код (ПИК) за физически лица. Клиентите, които вече имат пълен достъп до раздел „Предоставяне на информация за целите на автоматичния обмен в областта на прякото облагане“, ще получат автоматично достъп и до новите услуги. Клиентите, които нямат достъп до раздела, могат да получат такъв съгласно Правилата за ползване на електронните административни услуги на НАП, предоставяни с квалифициран електронен подпис.

Заповед № З-ЦУ-11/05.01.2021 г. за утвърждаване на ред и формат за подаване на трансгранични данъчни схеми съгласно чл. 143я³, ал. 3 от ДОПК

c