Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Предупреждение към шофьорите: Валежи и мокри пътища в Добричко

Сутрешните температурни стойности в област Добрич и днес все още са в границите над нулата - от 3 до 7°. Температурите в страната обаче са в интервала от -3°С до +11 °С. Според прогнозата на синоптиците, облачно ще остане през целия ден.

По данни на АПИ, слаб до умерен вятър духа в областите: Бургас, Варна, Видин, Кърджали, Добрич,  Пазарджик, Перник, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.

Дъжд вали в областите: Благоевград, Бургас, Варна, В.Търново, Враца, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, Разград, Сливен, Смолян, София, Търговище, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в районите на Леденика / обл. Враца /, проходите „Троянски“ и „Петрохан“ , Шипково / обл. Ловеч /, Бистрица / обл. София /

Пътните настилки са предимно мокри или леко заснежени и обработени, проходими при зимни условия.

Ограничена видимост поради мъгла има в следните райони:

  •  До 50 м. - в района на проход „Троянски“  и Шипково – Рибарица / обл. Ловеч/; проход „Шипка“; проход „Приморски“.
  •  До 100 м. - в района на Добродан и Априлци / обл. Ловеч/.
  •  До 150 м. - в района на АМ „Тракия“ от км 0 до км 20+000 / обл. София /.

От Националната пътна агенция предупреждават, че във връзка с очакваното през следващите дни понижение на температурите и прогнозата на метеоролозите, че на много места в планинските райони е възможно дъждът да преминава в сняг:

  • шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия
  • да карат внимателно, със съобразена скорост
  • да не предприемат рискови изпреварвания

От АПИ уверяват, че областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

c