Водещи новини - дясно Общество

ОТ УТРЕ: Поледици в Добруджа, сняг и навявания в Северна България

Утре се очаква понижение на температурите и обилни снеговалежи в Северна и Северозападна България, предупредиха от Националната пътна агенция.

Шофьорите да не тръгват на път с неподготвени за зимни условия автомобили!

През тази нощ и утре (9 януари), се очаква понижение на температурите, а в Северозападна и Северна България метеорологичната прогноза е за валежи от сняг и за увеличаване на снежната покривка.

За шест области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания.

карта / НИМХ

НИМХ: За 9 януари 2021 г. – жълт код за значителни валежи от дъжд в 4 области в Югоизточна България и за валежи от сняг в 6 области в северозападната част от страната.

През тази нощ и през двата почивни дни, температурите и над Североизточната част от страната ще се понижат, като в ранните часове на отделни места ще има условия за образуване на поледици.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Предупреждение към шофьорите: Валежи и мокри пътища в Добричко

    Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

    В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките. 

Дежурен синоптик: Мартин Славчев / НИМХ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *