Бизнес Здраве Общество Туризъм

До дни: Англия и Шотландия въвеждат негативен ковид-тест за достъп

След броени предстои да влезе в сила нова противоепидемична мярка – представяне на отрицателен тест за коронавирус, за влизащите граждани, включително от България, обявиха британските здравни власти. Очаква се новото правило да бъде въведено от началото на следващата седмица (след 11 януари 2021 г.).

На този етап все още няма окончателна разпоредба за вида на изискуемия тест – PCR или антигенен, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

За всички пристигащи във Великобритания от рискови страни, сред които и България – с въздушен, железопътен или морски транспорт, ще бъде изисквано представяне пред транспортната компания на документ за негативен COVI-19 резултат. Резултатът от изследването трябва да регистриран в рамките на 72 часа преди датата на отпътуването, гласи информацията на официалния правителствен сайт www.gov.uk.  При липса на отрицателен тест превозвачите няма да имат право да предоставят достъп на лицето до транспортното средство. 

Остава изискването за задължителна 10-дневна карантина, както и за представяне при пристигането на попълнен електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който лицето ще пребивава по време на карантината. Санкцията за пътници с нередовни документи ще бъде в размер до 500 британски лири.

Задължителен отрицателен тест за коронавирус ще се изисква и при влизане на територията на Шотландия. Според властите в страната, реципрочната мярка предстои да влезе в сила максимално скоро. 

По информация на българското посолство в Лондон също така се очаква до началото на следващата седмица мярката за задължителен тест за Ковид-19 да обхване цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и на Северна Ирландия.

От страна на правителството на Великобритания, изключение от мярката са в сила за:

  • пристигащите от Ирландия
  • превозвачите
  • деца под 11-годишна възраст
  • пътуващи от страни, в които не е възможно да бъде проведен тест преди пътуването.

Остава в сила възможността за редуциране срока на карантината, ако лицето заяви ковид тест за своя сметка, извършен не по-рано от петия ден след датата на напускане на страната, определена като рискова дестинация.

Достъп до детайлна информация за всички анти-ковид изисквания при влизане в Англия и Шотландия – чрез следните линкове:

https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures

https://www.gov.scot/news/pre-departure-coronavirus-testing/

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *