Общество Политика

Министър Сачева почете паметта на Маестро Захари Медникаров в Добрич

Социалният министър Деница Сачева, която е и областен координатор на ГЕРБ, почете днес паметта на известния диригент и почетен гражданин на Добрич Маестро Захари Медникаров, съобщиха от местния пресцентър на партията.

Присъстваха народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова, заместник-областният управител Красимир Николов, който е и общински ръководител на ГЕРБ, както и общинският съветник Георги Друмев.

Днес се навършват 97 години от рождението на музиканта, който е роден на 7.01.1924 г. в Добрич.

Маестро Медникаров е емблематична личност за Добрич, дирижира хор “Добруджански звуци” от 1952 година до последните си дни. Под неговата диригентска палка хорът бе лауреат и златен медалист на национални и световни фестивали, музикални форуми. Маестро Медникаров и смесен хор “Добруджански звуци” са удостоени с орден „Кирил и Методий” Първа степен. Маестрото е почетен гражданин на Добрич от 1995 година.

След като поднесе цветя пред барелефа на Медникаров  в Добрич, госпожа Сачева разговаря с диригента на смесен хор „Добруджански звуци” Елвира Пастърмаджиева, разгледа репетиционната зала и кабинета на Маестрото.  Домакинът на срещата Пастърмаджиева обясни как, въпреки пандемията, продължават да провеждат репетиции, но с малки групи, без да се събира целият хор. Имам специално отношение към културата, сподели Деница Сачева. Разказа, че не е посещавала детската музикална школа, но пък е играла 5-6 години в детската театралната студия на Добрич по времето когато ръководител е бил актьорът Радомир Андонов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *