Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΜΧΧΙ AD: Социалните мрежи блокираха президента на САЩ

Социалните мрежи Туитър, Фейсбук, Интсаграм и Снапчат блокираха профилите на Доналд Тръмп. Най-напред бе обявено, че рестрикцията ще продължи за 24 часа, но впоследствие стана ясно, че ще е за неопределено време.

Е, какъв по-добър пример към останалия свят за процъфтяваща демокрация - в лоното на съвременната такава, където законно избраният и управлявал пълен четиригодишен мандат президент на САЩ бе "баннат"...

Докато хедлайнерите в Америка - мрежите на Фейсбук и Туитър изцяло блокираха официалните президентски профили, то т.нар. тийнейджърска мрежа Снапчат бе оставена с вратичка за Доналд Тръмп - без наличност във потребителския фийд, но все пак с възможност само за директен достъп.

До демократичната ограничителна мярка от страна на уеб гигантите се стигна след като снощи (на 6 януари) Доналд Тръмп публикува видеообръщение, в което призова привържениците си, участвали в щурмуването на Капитолия, да се разотидат, но повтори твърденията си за измама на президентските избори през ноември, съобщи ДПА.

"Ние установихме две нарушения на политиката ни по отношение на страницата на президента Тръмп, които ще доведат до блокирането на неговия профил за 24 часа", гласи част от съобщение на компанията Facebook.

В късните следобедни часове (бълг. време) самият Марк Цукърбърг излезе с безпрецедентно изявление в тази връзка:

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото си време на поста, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания му наследник Джо Байдън.

Решението му да използва платформата си, за да оправдае, вместо да осъди действията на неговите поддръжници в сградата на Капитолия, основателно обезпокои хората в САЩ и по света. Премахнахме тези изявления вчера, защото преценихме, че ефектът им - и вероятно тяхното намерение - ще бъде да провокират по-нататъшно насилие.

След сертифицирането на резултатите от изборите от Конгреса, приоритетът за цялата страна сега трябва да бъде да се гарантира, че останалите 13 дни и дните след встъпването в длъжност преминават спокойно и в съответствие с установените демократични норми.

През последните няколко години разрешихме на президента Тръмп да използва нашата платформа, съобразена с нашите собствени правила, понякога премахвайки съдържание или поставяйки етикети на публикациите, когато те нарушават нашите политики. Направихме това, защото вярваме, че обществеността има право на възможно най-широк достъп до политическа реч, дори до противоречива реч. Но сегашният контекст е коренно различен, включващ използването на нашата платформа за подбуждане към насилствено въстание срещу демократично избрано правителство.

Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи. Следователно, ние удължаваме блока, който сме поставили в неговите акаунти във Facebook и Instagram за неопределено време и поне за следващите две седмици, докато мирният преход на властта завърши".

Не по-долу останаха в нивото на изявленията си и от другите социални мрежи.

Новогодишната реч на президента Румен Радев – с настроение за протест

Също днес, от Европейската комисия съобщиха, че са получили препоръка - вместо приложението WhatsApp, да използват за служебни съобщения Signal. Това бе потвърдено от говорители на ЕК в отговор на зададени въпроси по повод намерението на Facebook да използва данните от дъщерното си приложение WhatsApp за цели, срещу които потребителите не могат да възразят. От ЕК уточниха, че няма забрана да използват WhatsApp, когато е необходимо. Все пак, техническият екип към Еврокомисията е препоръчал Signal като по-сигурно средство за обмен на съобщения, съобщава БТА. 

ЕК не разполага със собствено приложение за размяна на съобщения. Нямаме препоръки към обществото кое приложение е по-подходящо и препоръчваме при съмнения гражданите да се обръщат към националните власти за защита на личните данни, добавиха говорителите на Еврокомисията.

То бива κρατοσ, но без δεμοσ просиява венецът на Νέο Κράτος...

c