Водещи новини Крими

15 години по-късно убиецът на отвлечения Иван Иванов от Добрич още не е открит

Христо Христов, син на врачката от Сливенци, който е предполагаемият убиец на младия мъж, вече 15 години се укрива. Не е установен и човекът, който гръмна два пъти в главата един от похитителите на Иван, отвлечен точно на имения си ден

Днес се навършват 15 години от едно трагично събитие – отвличането на Иван Иванов, син да добрички бизнесмен. Разследването на похищението на младия мъж доведе до присъди за трима бандити, единият от които междувременно бе застрелян, и до продължило почти 5 години издирване на Иван. Останките му бяха намерени в кладенец, а заподозреният в убийството му още е в неизвестност.

25-годишният Иван Иванов бе отвлечен в Добрич на имения си ден – 7 януари 2006 година, докато излиза от колата си и се готви да влезе в дома си. С него е и приятелката му Петя. От паркиран наблизо автомобил изскачат няколко души, нахлузват на главата на младия мъж чувал, вкарват го в колата и отпрашват. На улицата остават очилата на Иван.

Бащата Йордан Иванов тогава е известен бизнесмен, който се занимава с месопреработване и търговия. След отвличането той получава sms с искане за 550 000 евро откуп. Той подготвя парите, но среща за предаване на откупа така и не се случва.

Делото срещу “бандата на Тимур”, снимка “24 часа”

Разследването установи, че Иванов е отвлечен от т.н. банда на Тимур. Похитителите са държали момчето в къщи в селата Сливeнци и Божурово. През 2007 година бяха заловени и изправени пред съда 33-годишният Тимур Куртсеид, 33-годишният Дончо Славов и Петър Петров – на 38 години. Те бяха обвинени в участие в организирана престъпна група, отвлякла Иван Иванов.

На 25 август 2009 година влязоха в сила присъдите на тримата. Те бяха постановени от Добричкия окръжен съд на 15 юни същата година. Тимур Куртсеид получи присъда от 6 г. и 11 месеца затвор, Дончо Славов – 6 г. и 5 месеца, а Петър Петров – 4 г. и 6 месеца.

Гробът на убития похитител Дончо Славов

Дончо Славов бе застрелян с два куршума в главата в дома си на 16 юни 2009 година. Той е бил тогава с мярка за неотклонение „подписка“. Версиите бяха, че устата му е затворена завинаги, тъй като е смятал да преговаря с обвинението и да издаде други замесени. Майка му Марийка и втората му жена Яница пък бяха подведени под съдебна отговорност заради лъжесвидетелстване. Двете жени съзнателно са излъгали, че на 7 януари – деня на отвличането на Иван Иванов, Дончо Славов и Тимур Куртсеид са били в дома на Марийка. Така тя искала да им осигури алиби.

Съдбата на отвлечения Иван Иванов дълго време бе неизвестна. Тримата от бандата бяха осъдени за отвличането, но не и за убийството му. Подсъдимите твърдяха, че дни след отвличането са го предали на неизвестни лица. На 8 юли 2010 година полицаи намериха човешки череп и кости в изоставен кладенец между генералтошевските села Сираково и Великово. През януари 2011 година от ОДМВР в Добрич съобщиха, че ДНК анализ, направен в Националния институт по криминалистика и криминология, категорично доказва, че намерените останки са на Иван Иванов. С прокурорско постановление те бяха предоставени на близките на момчето. Делото за издирване на безследно изчезнал е било прекратено и е образувано ново – за установяване на извършителя на убийството на Иванов.

Какво се случва с досъдебното производство, започнато през 2010 година, за убийството на Иван Иванов? В отговор на този въпрос на Про Нюз Добрич от прокуратурата в Добрич посочиха следното:

„По случая е повдигнато обвинение в отсъствието на обвиняемия Христо Х. Досъдебното производство към момента е спряно, тъй като разглеждането на делото в отсъствието на обвиняемия би попречило да се разкрие обективната истина. Във всеки момент, в който основанието за спиране отпадне или възникне необходимост от извършване на допълнителни действия по разследването, делото ще бъде възобновено.“

От прокуратурата казват още, че от назначената по делото съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта на Иван Иванов е настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма.

Обвиняемият Христо Х. е всъщност човекът, който още в началото се е считал за замесен в случая. Това е Христо Христов – син на врачка от с. Сливенци. Той все още е в неизвестност.

Не е открит и убиецът на Дончо Славов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *