Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За бизнесмена Йордан Йорданов името и празникът Богоявление са много специални

Голям празник е Богоявление за собственика на книжарница „Марина“ Йордан Йорданов, който е именик. От десетилетия фамилията почита тази дата. Затова на бизнесмена тази година най-много му липсва възможността да празнува с много близки и приятели. Ще го отбележи само в семеен кръг. Но пък многобройните му приятели отпреди няколко дни са започнали да го поздравяват.

Бизнесменът е роден на 19-и януари, когато по стар стил се чества Йордановден. Затова баща му решил да го кръсти Йордан, на името на своя баща.

„В нашето семейство Йордановден винаги се е чествал. Като бях малък дядо Йордан ме слагаше на коленете си, а като пораснах – седнал до него. Винаги сме празнували и винаги е имало много хора. И задължително имаше свещеник – минаваше, ръсеше“, сподели пред Про Нюз Добрич именикът. Тъй като неговият баща бил малкият син, живеели в съседни къщи с баба му и дядо му. Спомня си, че приготовленията за Йордановден винаги били специални и започвали 2-3 дни по-рано. „Идваха много приятели на дядо, много наши роднини отвсякъде. Беше сериозно събитие“.

Казва, че за него името Йордан е много специално.

„То е свързано с Богоявление. За настоящото  хилядолетие нашето име е много важно. Все пак на река Йордан Йоан Кръстител показва кой е Бог. Показва, че идва доброто, което да просъществува на земята. Хората да имат надежда, защото те чакат месията да дойде“.

Питаме Йордан Йорданов какво му носи името, какво отдаваш на него, освен дълбоката връзка с дядо си. „На Йордановден се очистват земята и водата. Явно по някакъв начин вселената започва нов цикъл. На всеки Йордановден ходя на църква. От години наред. И свещеник винаги идваше у дома, което е много важно за семейството. Имал съм случай четирима свещеници да дойдат да ме поръсят със светена вода“, споделя именикът.

Има мечта да отиде на река Йордан. През 2007 г. се подготвял за това пътуване, заедно със съпругата си Венелина, но тогава починала майка му и не успели да отидат.

„Мечта ми е да видя река Йордан и не съм се отказал. Смятам, че тя е много важна за съвременния свят. Много неща се определят от Богоявление. От тези над 2000 години, които са минали. Затова смятам, че е много важно да отида там“, казва бизнесменът. И допълва, че за него името Йордан и празникът Богоявление са много специални.

Тази година, заради Covid-19, най-много му липсва общуването с приятелите, възможността да празнуват заедно. Пандемията е засегнала и някои от тях и това много му тежи.

Казва, че 2020 година е била най-трудната година за бизнеса му. „Много стресова, много лоша година. Не мога да се оплача, че нямах работа. Напротив, работа имах. Но при голям стрес, с много грижи, много притеснения за хората. Дотук се опазихме, благодарение на хигиената, която поддържаме във фирмата. По 6-7 пъти на ден правим дезинфекция в книжарницата, в печатницата - пак толкова, носене на маски, дезинфекция на колите, честото им миене вън и вътре“. За бизнесмена това е тежко, тъй като всеки ден той общувам с много хора и не е престанал да го прави дори и по време на коронакризата.

Йордан Йорданов се занимава с печатарски и рекламен бизнес вече 30 години. Казва, че оцелява, благодарение на приятелите си, на голямото си трудолюбие и многото часове работа. Отива в печатницата сутрин в 7,30 часа, а понякога се прибира към 21,30-22 часа.

Много важна е голямата помощ на семейството и търпението им. „Докато беше жива майка, бяха край мен с татко. Сега дъщеря ми и кандидат-зет ми са край мен“, споделя той. Неизменно до него е и съпругата му Венелина.

„Има неща в живота, които са предопределени, които трябва да се случат. И мисля, че името Йордан го отъждествявам със закрилата от Бог. Много пъти ми е давал възможност да направя дарения на църкви, манастири. Дори в моменти, когато съм мислил, че Господ ме е изоставил, все се е появявал. Затова много си харесвам името и много го празнувам. Но днес празникът ще е само в семейството. Надявам се да е за първи и последен път“, сподели именикът.

Надява се тази година пандемията от Covid-19 да приключи, за да може да празнува с приятели следващия си имен и рожден ден.

c