Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

На Богоявление: Светена вода и пречистваща вяра отнесоха в домовете си миряните в Добрич

На днешния празничен ден - Богояление, в добричкия храм "Свети Димитър" отец Георги Дочев отслужи утреня и Йордановски водосвет. Миряните влизаха за да запалят свещ, да се помолят в тишината на Божия дом, а на тръгване и да отнесат в домовете си светена вода и думи за вяра и упование в силата на Спасителя.

"Защото няма по-голяма любов от тази - да положи човек душата си за ближния."

За Про Нюз Добрич, отец Георги сподели откъде идва самата светена вода. Знае се, че това е изворна вода, която трябва да престои в храма, където над нея биват четени специални молитви от Евангелието. Самите молитви се четат значително по-дълго отколкото по време на служби, с усърдие и абсолютна вяра в Божията сила и любов.

Ето как се обърна отец Георги на Богоявление към дошлите в храма миряни:

Братя и сестри, намираме се във време на изпитания. Едно от тези изпитания е и тази коварна коронавирусна болест, която Бог допусна да е сред човеците. От християнска гледна точка, ние знаем, че всяка власт е дадена от Бог. Всяки едно изпитание, което е над нас, също е от Бог. Затова, във времена на изпитания, ние не бива да се отчайваме, а трябва да опознаем по -добре себе си. Светата православна църква има традиция, когато човек е в изпитание, в болест или в страдания, да се допита до Бога, да се покае, като по този начин се доближи до самия Бог.

Като православни християни, ние не бива да забравяме, че вратите на Божия дом са отворени за всяка една страдаща душа. Влизайки в храма за да запалим свещица нека кажем: - Господи, прости ни за това, което сме съгрешили на тоя свят.

Забелязваме обаче, че в последно време хората са се отдалечили от Бога. Почти никой не се моли сутрин и вечер. Все по-малко хора посещават богослуженията. Постепенно започваме да изстиваме от самата вяра и от самия наш Спасител Исус Христос.

Бог толкова много обикна света, че изпрати своя единороден син, та всеки който вярва в Него - да има живот вечен!

Ако следваме Евангелието (Библията - б.ред), всички българи - вярващи християни, трябва да направим равносметка за нашия живот - какво сме правили, какво правим и какво оттук насетне ще правим, и да се опитаме да служим на Бог, като правим добро и прощаваме на човеците. Т.е. да се Бого Уподобяваме!

Братя и сестри, нека приемем и това изпитания, което Бог ни е дал. Трябва да се молим и да правим добро. Само по този начин можем да докажем, че истински обичаме Бог - чрез обич към човеците.

Защото няма по-голяма любов от тази - да положи човек душата си за ближния. Това ни е завещано да вършим, от нашия Спасител. Това трябва и ние да опитваме да правим!

c