Водещи новини - дясно Култура Общество

1986 жители на град Добрич са именици на днешния Йордановден

838 са жителите на Добрич, с постоянен адрес в града, които носят името Йордан. Най-възрастният в момента е на 91 години – той е роден през 1929 година. През 2020 година са родени четирима Йордановци, почти толкова, колкото и 20 години по-рано – тогава са били 5.

Името Йорданка носят 660 добричлийки. Най-възрастната дама е вече на 93 години, а най-младата е родена през 2013 година. Очевидно в последните години името не е предпочитано от родителите на новородените.

На днешния ден имен ден празнуват и още много жители на Добрич, които носят имена производни на Йордан, както и свързани с Богоявление. Днес трябва да почерпят 39 добричлии с името Данчо, 213 се казват Божидар, 29 – Богомил, 6 – Дана, 21 – Божан, 86 – Божанка, 21 – Богдан, 73 – Господин.

Общо 1986 са имениците днес в Добрич.

Йордан е име с еврейски произход. Означава „спускам се“ или „тека“ (от ивритското ha-yarden). Името идва от река Йордан – реката, която „разделя Светите Земи на две части“, и в която е кръстен Исус Христос. Става лично име, след като кръстоносци донесли вода от реката, за да кръстят децата си. Смята се, че нито едно друго лично име не произлиза от име на река.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *