Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

101 години да доживееш, Йорданка да си…

Столетницата баба Йорданка Ангелова е именица днес. Тя е родена в село Славеево на Йордановден, но по стар стил - на 19 януари. Заради суровата зима, родителите й закъснели с няколко дни да отидат до околийския център, за да я запишат. Така в регистрите като нейна рождена дата е записан 25 януари 1920 година. От няколко години живее при сина си Стоян в село Оброчище. След дни ще навърши 101 години.

В семейството й били седем деца - три момчета и четири момичета. Родът се оказал дълголетен. Сега са живи тя - най-голямата, средната сестра Анастасия, която през март ще направи 95 години и най-малката сестра – Денка, на 85 години.

Баба Йорданка е родила четири деца - три момчета и едно момиче, от които са живи синовете й Стоян и Петър. „Мама е добре, само краката не я държат вече. Цял живот е работила на полето, на хармана, на вършачката, жънала е със сърп и паламарка. Много труд, работа ….и чиста, домашна храна – това го няма вече. Може би затова доживя до тези години“, казва синът й Петър.  

Баба Йорданка е била активна до 85-годишна възраст – въртяла мотиката в градината, гледала животни. Не признава лекарствата. „Веднъж лежа в болницата, изписаха й различни лекарства, но тя не се чувстваше добре. И един ден събра всички хапчета в една торбичка и ми каза: „Хвърляй ги!“. Аз ги хвърлих, а тя е жива и здрава и до днес. Ако нещо вземе, то ще е „мента, глог и валериан“, споделя синът й.

Разказва за един случай. Дошъл доктор у тях, измерил й кръвното един път, извадил друг апарат, пак премерил. Петър се постреснал, попитал какво става. „Нищо няма, кръвното й е 80 на 120 – факт на тези години!“, казал лекарят.

Баба Йорданка имала страхотно чувство за хумор и може би това я поддържа в тонус. Паметта й още е силна - често разказвала какво се е случило преди десетилетия, преди 80-90 години. Всичко помни, но много плаче, когато си спомни за починалите братя, сестра и деца, за мъжа си, който си отишъл от този свят на 66 години през 1983.

Днес, за съжаление, именият ден на баба Йорданка няма да се отпразнува заради тежка болест на член от семейството. Днес не им е до празник, но си пожелават да са живи и здрави и да посрещат следващите имени и рождени дни.

c