Общество

Защо постим в навечерието на Богоявление

На 5 януари Църквата е установила еднодневен строг пост. На този ден се извършва велик водосвет, а на следващия ден празнуваме големия Господски празник Богоявление или Кръщението на Иисус Христос във водите на река Йорадн от св. Йоан Кръстител. Тогава отново се извършва Велик водосвет, а християните пазят осветената вода в домовете си през цялата година.

Много хора не знаят защо Църквата е въвела този постен ден в навечерието на големия празник.

Постът ни е даден като заповед от самия Бог: “когато Бог каза на Адам “Не яжте от него” (Бит. 2:17), той даде на първите хора закон за пост и въздържание”, пише св. Василий Велики. Самият Господ ни показа стойността на поста и молитвата като две духовни оръжия, които могат да победят дявола: “Тоя пък род не излиза освен с молитва и пост”, казва Той (Мат. 17:21).

Един от постните дни, определени от Църквата, е и този в навечерието на Богоявление. Постът е строг, тоест дори без олио, освен ако не се случи в събота и неделя. 

Съществува едно малко недоразумение за причината за неговото въвеждане. В  навечерието на празника не се пости, за да пием на следващия ден Богоявленска вода (още повече, че и в навечерието на празника се извършва велик водосвет), но постим заради самия празник Богоявление. А причината е следната:

В древната Църква празниците на Рождество и Богоявление се празнували като един общ празник, наричан Епифания (“Откриване”, “Явяване” на Бога в Неговото Рождество по плът, в Кръщението на Христос и свидетелството на Отец и Светия Дух за Неговото богосиновство), и преди него е предшествал пост.

Светите отци обаче разделили двата празника и определили Рождество Христово да се празнува на 25 декември, а Богоявление – на 6 януари. След разделянето на празниците постът се пренесъл преди по-големия от тях, тоест преди Рождество Христово. А Църквата определила еднодневен пост преди втория празник – на Богоявление, защото по-дълъг постен период не подобава заради празничния характер на следрождественските дни (така нареченото “додекаимерон” – “дванайсетдневие”).

Източник: dveri.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *