Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

120 нуждаещи се от Ген. Тошево ще получават топъл обяд през годината

Договор с Фонд „Социална закрила” за реализиране на дейности по предоставяне на топла храна към Целева програма „Обществени трапезарии” за 120 бенефициенти в рамките на общо 249 работни дни сключи Община Ген. Тошево, съобщават от местната администрация. Договорът влиза в сила от днес - 4 януари, и е до 31 декември 2021 г.

 Фонд „Социална закрила” предоставя сумата от 95 616,00 лв., като средствата ще бъдат изразходени за приготвяне и доставяне на топла храна за обяд – супа, основно ястие и хляб. 80 676,00 лв. са за храна (за 120 души по 2,70 лв. на ден) и допълнителни 14 940,00 лв. за режийни разходи. Ежедневно храната ще достига до всички населени места, където се предоставя услугата Домашен социален патронаж с 5 автомобила.

Целеви групи на програмата са:

•  Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;

• Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;

• Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност/;

• Скитащи и бездомни деца и лица;

• Лица, изпаднали в тежка ситуация в следствие на епидемичната обстановка – поставени под карантина, лица, завърнали се от други държави, останали без работа и без доход.

Община Генерал Тошево кани всички, попадащи в обхвата на целевите групи, да подадат заявление-декларация по образец в администрацията, стая 103 – отдел „Социални дейности и домашен социален патронаж“.

С помощта на Фонд „Социална закрила” община Генерал Тошево разрешава сериозен проблем - осигуряване на топла и разнообразна храна през годината на лица и семейства, които не могат да си я осигурят сами.

c