Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Здравният министър: Масовата ваксинация ще започне през февруари или март

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина". Това заяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщава Нова Нюз.

По думите му в момента започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната. „След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим  ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и учителите”, поясни Ангелов.

„Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - през февруари или март. Тя ще стартира с възрастните хора”, поясни министърът на здравеопазването. На брифинга стана ясно, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при четирима от ваксинираните - болка, замайване и леко повишена температура.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е здравният министър.

„Ваксините са в сух лед. Той може да издържи 5 дни. Камионите, които ще превозват ваксините,  не поддържат температурен режим, тъй като това не се изисква, когато ваксините са в кашони със сух лед”, каза още Ангелов.

Източник и снимка: Нова Нюз

c