Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич няма случаи на отказали се от практиката си джи-пита заради страх от Ковид

В област Добрич през 2020 година няма лични лекари, отказали се от практиките си, съобщиха за Про Нюз Добрич от РЗОК. Такива заявления в Касата не са подавани от години. Медията ни зададе въпроса по повод на информации от други области на страната, където има такива случаи, свързани с пандемията.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич д-р Стелиян Щерев, не страх от пандемията би била причина джи-пита да се откажат от практиката си, а по-скоро пределна възраст, заболявания, преместване в други райони или в чужбина и др.

Д-р Щерев съобщи, че голям процент от джи-питата в Добрич са преминали през ковид.

Към кого трябва да се обърне пациентът, ако и личният лекар, и заместникът му са в болнични?

„При положение, че и джи-пито, и заместникът му отсъстват, то пациентът трябва да си потърси друг лекар, което е трудно, защото колегите са все по-малко. През 2005 година, когато започнах в ДКЦ 2, бяхме 22 общопрактикуващи лекари, сега сме 13, догодина колко ще бъдем?  Аз имам записани пациенти от Тервел, от Ген.Тошево, и това са млади хора, които пътуват. За възрастните е още по-трудно. Не се ли промени финансовата политика в здравеопазването, няма да има лекари в България“, коментира д-р Щерев.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настоява ако титулярът и заместникът му отсъстват по обективни причини и пациентът отиде при друг личен лекар, той да може да си получи сумата за прегледа от Касата. В момента според точка от Националния рамков договор, това е така само при пътуване в друг град.

Д-р Щерев смята, че е крайно време да се вдигне потребителската такса от 2.90 лева, която не е мръднала от около 10 години.

c