Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

След две седмици всички ученици ще могат да се върнат поетапно в клас

Очакванията на просветното министерство са, че след 18 януари т.г. ще има реална възможност за поетапно връщане на всички ученици към присъствена форма на обучение. Това заяви днес пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той бе на посещение в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски“, където се срещна с учителския екип през първия ден от завръщането на учениците от начален етап в класните стаи.

Преди да бъде взето окончателното решение, е "необходимо да имаме пълна работна седмица. Данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим (вероятно следващата седмица) ако има подобряване на ситуацията и възможност за частично връщане на учениците от 18, а не от 11 януари", уточни министър Вълчев.

Той съобщи също, че се работи над функционални стъпки, съвместно със здравния министър, от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавните изпити в професионалните гимназии и олимпиадите.

„Особено важни са предстоящите изпити за учениците в четвърти клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши - било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те обаче не са крайни, но от друга страна са ефективни“, обясни министърът на образованието.

Вълчев подчерта, че през миналата година образователната система на практика е демонстрирала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратно.

https://pronewsdobrich.bg/2021/01/04/mezhdu-70-i-90-e-poseshtaemostta-v-yaslite-gradinite-i-nachalnia-kurs-v-dobrich/

„Засега посещаемостта при малките ученици е нормална. Всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Имаме цели села, в които няма коронавирус и за тях беше непонятно едно такова затваряне”, коментира образователният министър. 

Той съобщи също, че до момента училищата са успели да закупят 10 000 лампи за пречистване на въздуха. 

Министър Вълчев коментира и кога студентите ще се върнат в аудиториите.

„Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, за да може студентите отново да ходят на университет. Тоест да имаме средно дневно под 600 заразени за по-дълъг период от време.”

Очакванията на Образователното министерство са, че около 30 000 учители ще изявят желание за ваксиниране.

„До края на седмицата списъците с желаещите ваксина ще са готови. Ваксините са спасили милиарди човешки животи, откакто съществуваме. Мисля, че трябва да вярваме повече в науката. Трябва да се страхуваме не от ваксините, а от коронавируса.”

c