Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Проф. Карагьозова от Каварна - сред първите топ учени в света

25 учени от БАН са сред първите два процента топ учени в света, в ежегодната класация на Станфордския университет. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят. Сред тях е проф. д-р Дора Диманова Карагьозова, която работи в областта на Машиностроене и транспорт, съобщават от БАН.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 под-области. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и др.

От публикация във фейсбук групата „Ти си Каварна“ ва Атанас Димитров АтаДим става ясно, че проф. Карагьозова е от Каварна. Тя е дъщеря на Диман Никушев, роден на 26 юни 1916 г. в Каварна. Той работи за Българското културно общество по време на румънската окупация, председател на Читалище „Съгласие – 1890“, кмет на Каварна и председател на ИК на Общинския народен съвет. Целият му живот е отдаден на просперитет на родния град. Умира през 1973 г.
Проф. Карагьозова е завършила училище „Стефан Караджа“ в Каварна, припомнят си нейни съученици.

c