Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Драстичен спад на вноса на коли от Великобритания прогнозира вносител от Добрич

Драстичен ще е спадът на вноса на автомобили от Великобритания след  излизането й от Европейския съюз. Това прогнозира за Про Нюз Добрич Димитрин Стефанов от Добрич. От шест-седем години той внася коли островната държава.

От 1 януари заради Брекзит на всички автомобили, внос от Великобритания, се заплаща мито и типово одобрение.

Тихомир Иванов – собственик на фирма за регистрация на автомобили, обясни, че преди внесените от Великобритания коли да бъдат регистрирани минават през митническа агенция. Там се заплащат митото и типовото одобрение. Мито и типово одобрение трябва да платят и собствениците на автомобили, които са ги внесли преди 1 януари, но не са ги регистрирали.
Според Иванов преди Нова година е имало наплив за регистрация на
английска коли.

Стефанов предполага, типовото одобрение ще е като техно теста, през който преминават колите, които идват от САЩ. Според вносителя от много години се говори, че ще се забраняват автомобилите с дясна дирекция и сега е моментът да се направи.

От Великобритания се внасят всякакви коли, но най-често високопроходими джипове, сподели Стефанов. В България от островната държава влизат и много кабриолети, защото тя е страната с най-много такива автомобили на глава от населението. Според него фактът, че на колите от Англия воланът е отдясно, оказва влияние, но за опитните шофьори не е проблем.

Димитрин Стефанов обясни, че досега са се внасяли коли от Великобритания само защото цената им е по-ниска. Това е предимството, всичко останало е недостатък, посочи той. По думите му като се сложат мито и типово одобрение вече няма да има полза от такъв внос. Добричлията предполага, че автомобилите от Англия ще поскъпнат с около 20-30 процента. В момента тези коли са долу-горе с толкова по-евтини. 

c