Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес имен ден празнуват Тихомир и Тихомира

На 4 януари Православната църква почита Събор на 70-те апостоли, което означава общо празнуване. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други 70, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Исус.

Православната църква утвърждава честването на празника на седемдесетте апостоли, за да покаже равенството между тях и за да предпази от търсене на различия в почитта към тях. Те били избрани от Исус Христос да проповядват благата вест на Евангелието по цялата вселена.

Повечето от имената на седемдесетте апостоли не се споменават в Новия Завет, а са известни единствено от Свещеното Предание. Изключение правят само първите седем дякони, избрани от дванадесетте апостоли, посочени в апостолските предания. Но те никъде не са споменати пряко като апостоли.

На 4-ти януари имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир и Тихомира.

Тихомир e славянско име, образувано от думите "тих" и "мир" - означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи.

c