Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Балчик - най-рисувания пейзаж сред шедьоврите в художествения фонд на МВнР

Темата на картините, която често може да се види в художествения фонд на Министерството на външните работи и посрещат гостите на дипломатическото ни ведомство, е Балчик.

Сред произведения на изкуството по коридорите и залите на Министерството на външните работи са картините, озаглавени „Балчик“, на именити художници като Владимир Гоев, Найден Петков, Дечко Узунов и Никола Танев.

Художественият фонд разполага с над 3 хиляди произведения, пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в МВнР и дипломатическите ни представителства зад граница.

Фондът е основан още през 60-те години на ХХ век от комунистическия външен министър Иван Башев. Оттогава произведенията на Златю Бояджиев, майсторите на пейзажа Александър Мутафов, Петко Абаджиев, Иван Тричков може да се видят в сградите ни в София, в посолствата и резиденциите.

Фондът съхранява и картини с многобройни пейзажи главно от София и околностите й през 40-те години на известния с историческите си композиции Никола Кожухаров, както и на признати класици като Васил Стоилов, Бенчо Обрешков, Найден Петков, Дечко Узунов. Сбирката разполага и с произведения на техните ученици, и на най-изявените автори от младото поколение на 60-те години, което допринася значително за актуалния облик на съвременната българска живопис - Светлин Русев, Владимир Гоев.

Държавният културен институт към министъра на външните работи извърши ротация на произведенията на изкуството в официалните зали и приемни в министерството и дипломатическите представителства, за да може гостите от дипломатическия корпус да се запознаят с многообразието на стиловете и почерците на шедьоврите от нашия фонд.

c