Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Алармират за проливни дъждове в 12 области у нас, над Добруджа остава слънчево

Синоптиците предупредиха за опасност от проливни дъждове за 12 области на страната.

Оранжев код е обявен за областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Кърджали. Все още минималните температури остават положителни - между 3 и 8 градуса в сутрешните часове. В Източна България ще остане топло за сезона, с максимални температури през деня - до 16°С.

През нощта срещу вторник вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува малко по-студен въздух.

Валежи от дъжд ще има на много места в Европа.

карта / НИМХ

На 4 януари ще остане облачно и мъгливо. Започналите в западните райони валежи ще продължат, а след обяд и вечерта ще обхванат Централна и Източна България. След пладне ще се появи слаб северозападен вятър и с него видимостта в Дунавската равнина ще се подобри. В източната половина от страната ще духа до умерен и временно силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са от 5°-6° в северозападните райони до към 15°-16° в източните. През нощта срещу вторник валежите ще продължат, но след полунощ от запад ще започнат да спират.

Над планините ще е облачно и мъгливо, с валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг. Отначало в масивите от Западна България, а около и след обяд и в Рило-Родопската област валежите ще се усилят и ще са значителни по количество. Ще духа силен, временно бурен южен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието облачността ще се увеличава. През деня ще е почти без валежи, вечерта и през нощта срещу вторник от юг ще завали слаб дъжд. Ще духа до умерен, след обяд временно силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 12°-14°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Тази сутрин слънцето изгря в 07:57 часа и ще залезе в 17:05 часа. Продължителност на деня е 9,07 часа.

Дежурен синоптик: Христо Христов / НИМХ

c