Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

След Балчик, втора община у нас въведе забрана за 5G

Мездра е втората българска община в страната, одобрила забрана за въвеждането на 5G мрежите на територията си, три месеца след като община Балчик наложи едногодишен мораториум за това. Решението е било взето от местния парламент по време на последното заседание за 2020 г.

В Решението на местния Общински съвет се казва: "Налага се мораториум от 1 година за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронни съобщителни (клетъчни) мрежи от 5-о поколение/ 5G (Fifth Generation technology) и на съоръжения към тях". Според протокола на заседанието, предложението е подкрепено от 11 съветници, с "против" е гласувал 1, а шестима са избрали да гласуват с "въздържал се".

Припомняме, че до решението в Балчик - на 30 септември м.г., се стигна след организирана петиция от живеещи на територията на общината.

https://pronewsdobrich.bg/2020/10/05/balchik-parvata-obshtina-v-bulgaria-sas-zabrana-za-5g/

От един от мобилните оператори у нас коментираха, че "подмяна на оборудването ще бъде наложителна, ако се стартира 5G мрежа на честота 3600 Mhz. Според управителния съвет на компанията, това може да стане през настоящата година, след придобиване на необходимия честотен спектър, отделен за функциониране единствено на 5G мрежата. Това пък ще изисква от своя страна внедряването на отделни антени.

c