Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пъстрият музикален живот на Валентина от Добрич – от форматите през „Евровизия” до корабна компания

Помните ли първото издание на телевизионния песенен формат „Мюзик Айдъл”? Тогава четири момичета от Добрич – Валентина, Гергана, Кремена и Мария, смаяха с таланта си както Слави Трифонов и екипа му, така и публиката. Ще ви разкажем за едно от тях – Валентина Димитрова, която продължава да се занимава с музика и има успешна кариера.

Валентина е на 32 години. В Добрич завършва училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” със специалност класическа китара и солфеж. След това продължава образованието си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност поп и джаз пеене в класа на доц. Стефка Оникян.

Валентина започва да се занимава с пеене във втори, трети клас. Първият й учител е Стефка Василева – преподавател по тамбура и пеене на по-малките деца. „Тя в най-голяма степен е „виновна” за развитието ми”, споделя добричлийката. След кратка пауза, в която набляга на китарата, продължава при преподавателя по поп и джаз пеене Милена Пеева. Не закъсняват изявите и наградите й – както в група, така и индивидуално.

Първата телевизионна изява на Валентина е когато е на 10 години. Участва в дует с Тихомир и представя Добрич в предаването „Като лъвовете”, което е много популярно тогава. Споделя, че с Тихомир доста дълго са дует и имат много участия както в Добрич, така и в страната.

Представянето на добричлийката в „Мюзик Айдъл” е през 2007 година. В условията на формата певците участват индивидуално, но екипът на Слави Трифонов прави изключение и допуска Валентина, Кремена, Гергана и Мария като група. След това всяка от тях продължава индивидуално. Валентина е избрана като един от финалистите, които са общо 12. И до днес тя си спомня въодушевлението, с което организаторите на формата реагират на изявите на добричката група. Отзивите бяха страхотни и това не се забавя, споделя певицата.  

По настояване на приятелка Валентина участва в още един телевизионен формат – в първия сезон на „Гласът на България” през 2011 година. „Този формат доста повече ми допадна,защото всеки един от журито прави своя отбор и избира участниците само по гласа. За мое щастие попаднах в отбора на Кирил Маричков и стигнах до полуфинал”, разказва добричлийката. След края на шоуто Маричков й написва песен - „Представи си”. Негови са музиката и аранжиментът, текстът е на Александър Петров. „Записахме песента, промотирахме я по радиа и телевизии, прие се доста добре. Много се радвам, че точно Маричков написа песен за мен и ми я подари. Трябва да си човек с много голямо сърце, за да правиш такива подаръци, защото имат много голямо значение и остават във времето”, споделя Валентина.

През следващата година тя завършва музикалната академия, след което пътува, работи на фериботни линии като женски вокал в група, изявява се и в България. Тук печели конкурс за озвучаване на детски анимационни продукции, сериали и филми. Озвучава принцеса Роуз в „Кралска академия”. „Още от дете винаги съм си мечтала да озвучавам анимационни филми, и то точно принцеса, така че мога да кажа, че мечтите се сбъдват”, посочва певицата. Следват много участия, гигове със съмишленици, с колеги и приятели, изяви в различни клубове, по различни поводи, въобще - пъстър музикален живот, както се изразява Валентина.

През 2017 година тя има честта да участва в „Евровизия”, която се провежда в Киев. Беквокалист е на изпълнителката от Македония заедно с още три талантливи момичета. „Този конкурс е невероятен. Изключително сам очарована от организацията, от абсолютно всичко, което хората правят, за да може да е на ниво и да е гледан в цяла Европа, а и не само”, споделя добричлийката. По думите й от там има невероятни спомени.

През 2018 година получава покана да се включи в групата „Индига” и заминава да работи за финландска фериботна компания. Корабите й плават между Финландия, Швеция, Латвия и Естония. Групата е от българи, най-добрата там, изключително утвърдена, работи за компанията от 10 години. Съставена е от шестима изпълнители – Валентина е женският вокал, има и мъжки вокал, и двамата вокалисти свирят и на китари. В групата има още четирима музиканти - бас китарист, китарист, барабанист и клавирни. Кавър бандата има в репертоара си разнообразие от стилове. Изпълнява музика от 60-те години на миналия век до последните хитове.

В репертоара си нямаме български песни, защото там свирим и пеем само пред чужденци, разказва Валентина. Лично тя много обича да изпълнява фолклорна музика, в сърцето й е. „Въпреки че не съм се занимавала с фолклор, много го обичам. Изпълнявам го така, както го усещам. За мен това е най-великата музика, защото тя е свързана с нашите корени”,  споделя певицата.

От няколко месеца Валентина няма сценични изяви заради пандемията. „За съжаление, тази пандемия се отрази най-много на хората, които се занимават с изкуство. Независимо дали става дума за певци, актьори или художници. Изкуството мина на заден план и доста сме ощетени”, не крие огорчението на певицата. Според нея обаче от всеки период може да се извлекат позитиви. „Сега е време за равносметка, да се замислим по какъв начин да продължим напред – споделя съгражданката ни. - Не само в личен план, а и цялото общество. Да се замислим какво е нужно като цяло, за да сме добре в държавата, в която живеем и да си направим живота по-лесен и по-приятен. Това става само когато всеки индивидуално се замисли какво той прави за общото, това е най-важното”. В момента добричлийката работи по авторски песни, които иска да представи след време, когато кризата отмине.

За следващата година Валентина пожелава на всички хора да бъдат здрави. „И всеки от нас да намери тази сила да благодари, въпреки всичко”.

c