Водещи новини - дясно Общество

Суеверията за Нова Година

Съществуват много суеверия, свързани с новогодишната нощ, както и с дните от началото на първия месец на новата година. Така например, за да не се обидят духовете в къщата, точно в полунощ трябва да се изгаси свещ, която е запалена предварително вечерта, а на сутринта трябва да се запали отново.

В противен случай домашният дух ще скрие от стопаните портмоне, пари или нещо друго, което им е необходимо. Трапезата трябва да е обилна, за да бъде годината късметлийска и богата.

За да ви върви цяла година и да забогатеете, трябва да облечете най-новите или най-красивите си дрехи и да се накичите с най-красивите си бижута. Ако искате неприятностите да останат в миналото, изхвърлете през вратата стари дрехи и обувки.

Стане ли тъмно, стопанинът на дома трябва да излезе навън и три пъти да почука с дланта на лявата си ръка по ствола на ябълка, круша или слива, за да е плодородна годината.

На първи януари е абсолютно забранено да чистите къщата си, а най-вече да метете и да миете пода, както и да изхвърляте боклука – това носи само загуби за къщата.

Не трябва много да работите в първия ден от годината, това предвещава цяла година неуморна работа. Задължително трябва преди изгрев слънцето да погледнете небето. Ако има много звезди, годината ще е плодородна.

Вслушайте се в звуците навън – ако чуете църковна камбана, това предвещава хубави новини за семейството, ако чуете мяукане на котка, ще имате нов съсед, лай на куче предвещава нов приятел и съпруг за момичетата, а птиците – хубави новини, а за неженените мъже – булка.

Задължително трябва да подарите подаръци на колкото се може повече хора и да поздравите всичките си познати. Колкото повече хора поздравите на първи януари, толкова повече късмет ще имате през новата година.

На първи или втори януари можете да гадаете какво ще ви донесе годината. На масата наредете и разбъркайте един бонбон, една ябълка, едно яйце, един орех, едно парче сладкиш. Със затворени очи протегнете ръка и вземете едно от тях.

Взависимост от това какво ви се падне, такъв ще е късметът ви през годиата. Сладкишът символизира материални придобивки, бонбонът – богатство и издигане в кариерата. Ябъл

Източник: sanovnik.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *