Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Рента между 30 и 75 лева са дали тази година кооперациите в област Добрич

Земеделските кооперации в област Добрич са изплатили ренти между 30 и 75 лева на декар през настоящата стопанска година, установи Про Нюз Добрич.

По думите на Кирил Комитов – секретар на Областния съюз на земеделските кооперации в област Добрич, членовете му са плащали арендно възнаграждение в размер на 30 до 65 лева.

В общините Каварна и Шабла рентите бяха около 30 лева за декар. Такива са изплатените от повечето кооперации и арендатори там. В района на община Добричка – възнагражденията за декар земеделска земя варират от 40 до 55 лева. В Балчишко пък земеделските кооперации, които обичайно изплащат една от най-високите ренти в областта, дават 55-65 лева за декар. В Тервелско рентата е - 55 лева в района на Безмер, 50 лева – в  землищата на с. Нова Камена.

Според хора от село Смолница местна кооперация, която не членува в Съюза, е изплатила рента от 75 лева на декар.

Тази година рентите за земеделска земя в Добричкия регион, която е  традиционен лидер в страната по най-високи възнаграждения, паднаха до рекордно ниско равнище, поне за последното десетилетие, съобщиха от браншовите организации на арендатори и земеделски кооперации.
Много от земеделските производители теглиха кредити, за да изплатят рентите и да посрещнат разходите за пролетната сеитба.

c