Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Палежите като средство за разправа между конкуренти в земеделието в област Добрич

Палежите се оказаха средството, което бе използвано за разправа между конкуренти в сектора на земеделието в област Добрич през 2020 година.

Най-мащабен беше пожарът в стопанството към дестилерията на Станимир и Недялко Статеви  в село Попгригорово. При него изгоряха два комбайна, един камион и друга техника, както и над 1000 кв. м покрив, част от сградата.

Щетите от него възлизат на повече от 1 милион лева. Пред Про Нюз Добрич Недялко Статев бе категоричен, че става въпрос за умишлено действие. Това показват и записите от видеокамерите. От тях се вижда, че неизвестно лице влиза в стопанството, обикаля машините, облива ги със запалителна течност и след това избухва огън. Той смята, че палежът е поръчка, тъй като извършителят се е държал много хладнокръвно.

На над 1 милион лева възлизат щетите от палежа в дестилерията на Статеви

Още няколко пожара на собственост на работещи в агросектора навеждат на съмнения за умишлени палежи. Има палеж на машини в Плачи дол, където са изгорели два трактора на частен земеделски производител. Изгоря и комбайн на фирма от Добрич, която се занимава само с услуги в земеделието.

Всички съмнения са в една посока – конкуренция, но полицията казва няма доказателства, коментираха пред Про Нюз Добрич хора от бранша.

Рента между 30 и 75 лева са дали тази година кооперациите в област Добрич

Недялко Статев очаква, че скоро прокуратурата ще излезе с решение за прекратяване, макар да има записи от камерите. На тях се вижда как влиза човек, залива машините, пали и заминава. Има записи, че 2-3 дни по-рано е бил на оглед. Другото интересно беше, че полицията каза, че ще проверят всички съседни села за записи, тъй като това се случи последната вечер, когато имаше КПП-та. Но тръгнаха да търсят записи на 8-мия ден, при условие, че на всички е известно, че камерите записват 7 дни, сподели потърпевшият земеделски производител. Разказа, че на мястото на произшествието в тяхното стопанство са открити стъпки малък размер - 41 или 42, а в същото време се вижда, че човекът е висок. Пръстови отпечатъци не са открити.

Трябвало е да се извърши анализ на запалителната течност, но той все още няма информация за резултатите от него.

Кола горя в Добрич на Бъдни вечер

Съмнения за умишлен палеж има и за пожара, при който изгоря лек автомобил навръх Бъдни вечер по бул. „3 март“ в Добрич. Той е собственост на земеделска кооперация в село Смолница. Версията е, че палежът е бил заради високите ренти, които кооперацията е дала тази година. Хора от селото споделиха, че са платени по 75 лева за декар.

Пред Про Нюз Добрич председателят на кооперацията д-р Петър Петров отказа да коментира случилото се.

От Районната прокуратура в Добрич съобщиха в отговор на наше запитване, че изгорелият на Бъдни вечер в Добрич автомобил „Мазда“ 5 е собственост на земеделска кооперация и е бил ползван от председателя й. Образувано е досъдебно производство, изясняват се причините за пожара.

c