Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ангелина от Добрич произвежда био зеленчуци и създава забавна ферма по растениевъдство за деца

28-годишната Ангелина Братоева от Добрич е пример за успешна млада жена, която следва мечтите си и постига целите си. Тя се занимава с растениевъдство и произвежда екологично чисти зеленчуци. Подкрепена от семейството си, започнала на малка площ в градината им в с. Полк. Минково, Ангелина развива бизнеса си и планира да увеличи декарите и производството. За нея е важно да няма пестициди в храната и в почвата. На път е да осъществи и идеята си да създаде природно училище по растениевъдство.

Ангелина е завършила ЕГ „Гео Милев“ в Добрич през 2010 година с английски език. Увлечена от биологията, започнала да търси специалности, свързани с тази наука и се насочила към биотехнологиите. Екологията също попада в полезрението й и видяла, че в Аграрния университет в Пловдив има такава специалност, а самото учебно заведение е утвърдено в сферата на земеделието.

Завършва бакалавърска специалност „Екология и опазване на околната среда“. „После започна да ме интересува производството на зеленчуци, растениевъдството, което исках да обвържа с екологията. Така се насочих към чистото производство на зеленчуци“, казва Ангелина.

По програмата Еразъм попада за един семестър в Университета на Хелзинки, Финландия, в специалност „Растениевъдство“. „Избрах Финландия, защото ми беше интересно да открия за себе си тази държава. Отидох януари месец, когато още в 3.00 часа следобед беше тъмно. Чисто ново общежитие, самостоятелен апартамент, студенти от цял свят. Курсовете бяха по избор и всеки студент си правеше сам програмата. Избираш което ти е интересно да изучаваш – това беше ново за мен. Там се набляга на това да се изучават малко предмети, но много качествено и обстойно, за разлика от тук, където сме „специалисти по всичко“. Аз избрах да се занимавам с качествата на културите, които подобряват продуктите, в които се влагат, както и предмета „Биологични начини за третиране на растенията“. От интерес записах и курс по фински език, оказа се труден!“, спомня си Ангелина.

Разказва, че финландците много държат на чистите храни. В магазините им био храните местно производство се ценят много, въпреки че са скъпи, но финландците ги предпочитат. Така например 1 кг. местни био домати, макар и от оранжерия, струва около 6 евро, докато вносните испански домати са по 1.50 евро за килограм. 

Магистратурата й е „Агробизнес и предприемачество“ в Аграрния в Пловдив. По магистърска програма била за две седмици на учебна визита в Мисури, САЩ. Обикаляли ферми в департаменти, свързани със земеделието. „ Там земеделието няма нищо общо с българското. Ако един фермер тази година е произвел определено количество домати, той предварително знае на каква цена ще му бъде изкупена продукцията, пазарът е уговорен предварително, имат гарантирана от държавата минимална цена, която при всички случаи те ще получат, каквато и да е стопанската година“, обяснява Ангелина.

Семейството й се занимава със земеделие - отглежда традиционни за Добруджа култури. Още преди да приключи с обучението си, като част от дипломната й работа, но и като хоби, Ангелина започва да отглежда зеленчуци. Помага й майка й Вяра Христова, която произвежда биотор от калифорнийски червеи. „Дипломната ми работа беше да изследвам влиянието на тази тор при производството на краставици. Още повече се запалих по зеленчукопроизводството. Мои приятелки – млади майки, започнаха да ме питат предлагам ли зеленчуци, защото знаят, че аз не използвам химия. Търсеха ме за продукти, подходящи за малки деца. Така започнах – на по-малко от декар в нашата градина в село Полк. Минково, после направих оранжерия от 1 декар и още два декара градина на открито“, разказва Ангелина.

Тя използва само биохумус, а за предпазване от болести и неприятели прави отвари от коприва, от хвощ, от тютюн, с които пръска растенията. Отглежда пипер, сладка царевица, броколи, няколко вида домати, краставици, цвекло. Продава директно на клиенти, които все повече я търсят и предпочитат чистите й продукти. За догодина планира много голямо разширение на площта за бизнеса – до 40 декара. Казва, че, живот и здраве, ще произвежда повече и тогава ще има смисъл да търся други начини за продажба.  Много важна за нея е подкрепата на съпруга й и на неговото семейство, което също се занимава със традиционното за региона земеделие. Зеленчукопроизводството си е нейна рожба, неин бизнес.

„Аз самата много обичам зеленчуци. Приятелките ми се шегуват – когато ми подарят цветя и те увехнат, казват, че съм ги уморила, защото не се ядат. В моята работа можеш да видиш труда си от семенцето до чинията. Аз обичам да готвя и за мене е страхотно, че мога да отида в градината, да си откъсна това, което ми е необходимо, и да го сготвя за семейството си. Това ми носи огромно удоволствие“, посочва младата земеделка.

Предстои й да се посвети на новия си проект. „Идеята, която реализираме с майка ми в момента, е да създадем нещо като природно училище, забавна ферма по растениевъдство. Искаме да направим двор с опитни полета, където ще могат да идват деца, да гледат кое как се сади, да опитат сами, да се изцапат, да се забавляват, докато научават нещо. Имаме къща в село Миладиновци. В нея има зала, в която планирам да показвам как се прави хляб, зимнина, сладко, разбира се, с произведените във фермата продукти.  Училището ще се казва „Стопанство „Св. Георги“ - в чест на дядо ми, който много ми помага. Той е на 76 години, но още работи земеделие и не се спира“, обяснява Ангелина.

Идеята е децата да посещават стопанството с родителите си и заедно да се забавляват, тъй като на младата жена й се струва, че деца, майки и бащи не общуват достатъчно. Почти всичко за начинанието е готово, единственото, което може да ги забави, е пандемията.

c