Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Маслозаводът в Добрич е с нов собственик от днес, възобновява дейността си

„Олива“ АД от днес е собственик на маслозавода в Добрич, който купи от „Калиакра“ АД, научи Про Нюз Добрич. Сделката е на стойност над 2 милиона долара.

Новият собственик има намерение да възобнови производството на завода, който е бил сред структуроопределящите за региона.

"Олива" е притежание на компанията за търговия на зърно и маслодайни култури "Билдком". Едноличен собственик на "Билдком" е Ангел Георгиев, който влиза като акционер в "Олива" през 2001 г. и постепенно във времето увеличава дяловете си до над 99%. "Олива" пък е наследник на строената през 1942 г. маслодобивна фабрика "Перла" в Кнежа.

Портфолиото на компанията включва сурово и рафинирано слънчогледово олио, слънчогледов шрот, белени семена. Годишно около 80-90% от продукцията са предназначени за износ. Купувачи на суровите масла са рафинерии от различни точки на света. "Олива" няма собствени марки и продава част от рафинираното масло в бутилирана разфасовка с етикет на клиента.

За 2019 г. приходите на компанията отбелязват над 32% скок спрямо предходната година и надхвърлят 725.7 млн. лв. Печалбата също отбелязва над 30% ръст и достига 22.05 млн. лв.

Изпълнителен директор на "Олива“ АД е Ангел Георгиев.

Предметът на дейност на „Калиакра“ АД е Покупка на маслодайни суровини с цел да ги препродаде в суров и/или преработен вид; продажба на стоки от собствено производство - растителни, хранителни, технически и хидрогенни масла, маслопродукти, мастни киселини, шротове; търговско представителство и посредничество; комисионни, спедиционни, превозни и складови сделки; хотелиерски и туристически услуги; учредяване на публичен склад за зърно, съхранение на вложеното зърно и издаване на складови записи; всякаква друга дейност, незабранена от закона. Изпълнителен директор на дружеството е Джорди Коста Вилараса от Испания.  Другите членове на съвета на директорите са Стефанус Артър Хенрикус Клаасенс от Нидерландия и Симоне Фейлес от Италия.

Българската компания за слънчогледово олио Калиакра, базирана в Добрич, се контролира от Бунге, една най-големите компании в света за преработка на маслодайни култури.
През 1996 г. държавата продава 55% от компанията на местното дружество МК Оливия, а 25% от компанията са придобити от физически лица. Дъщерно дружество на Бунге - Cereol, което се занимава с производство на растителни масла, придобива в края на 2002 г. 65% от акциите в Оливия.

Заводът бе основен производител на олио и държеше над 10% от пазара. Годишно фабриката преработваше 100 хил. тона слънчогледово семе и вливаше свежи приходи в хазната на града.
През февруари 2003 г. Cereol продава звеното за производство на маргарин на Калиакра на българския клон на англо-холандската група Unilever.
През 2007 г. Калиакра АД се слива с МК Оливия АД. През юли 2007 г. Съветът на директорите взема решение за спиране на някои от бизнес дейностите на компанията - рафиниране, бутилиране. Дружеството продължава да предоставя услуги във връзка с търговия със селскостопански стоки, както и да дистрибутира бутилираните масла с марката Калиакра, произведени от Бунге ЗРТ, Унгария.

Според запознати, сделката има голямо значение за развитието на региона.

c