Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Оставиха зад решетките Шалтера, който преби и стреля по човек край Добрич

37-годишният Илтер Юмеров Асанов, задържан за побой и стрелба на 21 август край Добрич, остава зад решетките. Днес състав на Окръжен съд – Добрич, потвърди определението на добричкия Районен съд от 22 август за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Пред съда Илтер каза, че е български гражданин от татарски произход. Роден е на 11 май 1983 година. Има средно образование, безработен е и разведен.

Неговият адвокат Севдалин Събев пледира мярката „задържане под стража“ да бъде заменена с по-лека. Той подчерта, че не може да се каже, че съществува обосновано предположение, че неговият подзащитен е автор на престъплението. Позова се на това, че част от свидетелите – полицейски служители, не са имали пряко впечатление от инцидента. „Факт е, че Илтер не е употребил наркотици и не е бил под такова въздействие. Вероятно е поведението му да е било провокирано от други лица“, каза адвокатът.

Освен това не съществувала реална опасност Илтер да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като има постоянен адрес, непълнолетен син, за когото е полагал грижи, и жена, с която живее на съпружески начала. Защитата поиска мярка „домашен арест“, която счита за адекватна, тъй като престъплението не се явява тежко по смисъла на НК и се наказва с до 3 години затвор.

От държавното обвинение обаче изтъкнаха, че деянието е с висока степен на обществена опасност, че мъжът има лоши характеристични данни и е осъждан условно, а настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на присъдата. Прокурорът поиска мярката да остане „задържане под стража“.

Илтер не пожела да каже каквото и да било пред съдебния състав в своя защите. По време на заседанието той обяви, че му е лошо и му бе позволено да седне на скамейката.

Припомняме, че на 21 август тази година Шалтера блъсна с колата си тази на Пламен Михов, стреля по него и накрая го преби. Инцидентът стана около 11 часа, когато след отнемане на предимство на изхода на Добрич, Илтер с управляваното от него “Ауди А8” започва да преследва лекия автомобил “Пежо”. Пострадалият Михов бе настанен в болница в тежко състояние.

c