Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нива с технически коноп /канабис/ разбуни духовете в Каварна

Снимка на нива, засята с канабис, разбуни духовете в Каварна. Тя бе публикувана в групата „Катунът от Каварна” с текст: „И това доживяхме, Българево да стане като Мексико. Сеят си хората канабис, повече от 20 дка и хич не им пука”.

Следват и коментари: „Сега туризмът ще тръгне”, „Ще го кръстят друсан туризъм”, „С медицински цели ще да е”, „Ами, земеделието тази година е зле. Подпомагат се хората”, „Първата реколта ще е за спасяване на болницата”, „Трябва да получи субсидия от Фонд „Земеделие”, няма как”, „Дали е участвал по мярка 60 на 40 с цел запазване на работниците”, „Дори от снимката се вижда, че не става. Дивачка с ниско качество, много ударена от дъжд” и други.

Производителят, който го е сял, се занимава с билки, не са 20 декара, а 10, каза за Про Нюз Добрич кметът на село Българево Георги Георгиев. Той посочи, че земеделецът има разрешение от 15 март 2020 г. за три години от министъра на земеделието Десислава Танева. Георгиев обясни, че не е канабис, а технически коноп, който много доближава формата и вида на канабиса. Кметът разговарял с производителя, който обяснил, че има надлежните разрешителни от министерството, с входящ и изходящ номера и му ги показал.

По думите на Георгиев тези разрешителни не се издават лесно. Земеделецът от дълги години се занимавал с лавандула, лайка, кантарион и други билки и решил да пробва и с технически коноп. Според кмета не е за медицински цели. Той посочи, че в разрешителното е записано „технически коноп /канабис/”. 

По данни на Укипедия в индустрията се използват фибрите (влакната) от периферната част на стъблото ва конопа. Използвали са се за ушиване на облекла в Китай – 600 г. пр. Хр. и в Европа през средните векове. Облеклото на кралете в Европа често е било произвеждано от смес коноп и лен. Първата библия на Гутенберг е отпечатана на хартия, произведена от коноп. Хартия от коноп е използвана до XIX век. В началото на XX век в Европа конопът е заменен с памук, произхождащ от САЩ. В по-близкото минало тези устойчиви на износване и лесно достъпни влакна са служели за производство на военни облекла по време на двете световни войни. Към края на Втората световна война те са заменени със синтетични влакна с по-равномерна сплитка. Дълго време те се използват и за производство на банкноти, преди да се заменят с коприва. Използват се също за производство на въжета и канапи, както и за производство на корабни ветрила.

Централната част на стъблото се използва за производство на абсорбиращи постелки за животни с много добро качество, както като абсорбант, така и за контрол на миризмата.

От конопените влакна се изработват изолационни материали във форма, подобна на минералната вата. Конопената вата е много добър топлинен изолатор, конкурент на минералните вати, защото не създава здравни проблеми (азбестът и минералната вата са канцерогенни заради много късите фибри, от които се състоят, и които навлизат дълбоко в бронхите). Най-големият производител на строителни изолации от коноп се намира в Изер, Франция.

Олиото от конопа като гориво е използвано от Рудолф Дизел при създаването на неговия дизелов двигател, нафтата се появява много по-късно.

Олиото, получено чрез пресоване на конопени зърна, има отлична диетична репутация поради съдържанието на мастни киселини от тип омега 3. Нефилтрираното олио има силно наситен зелен до черен цвят. Има вкус на лешник. Може да се намери в някои биомагазини на Западна Европа на цена около 40 евро за литър.

Извлеченото от конопени зърна масло има сикативни свойства (способства бързото изсъхване), за разлика от лененото. Прилага се при производството на бои, лакове, мастила и други. Конопът се използва за различни видове специални хартии – за банкноти, цигари и др. От конопените влакна се правят кълчища за изработката на технически продукти с висока здравина и износоустойчивост.

c