Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Три крачки не достигнали на Събка да се спаси от огъня, семейството й в Добрич остана без дом

Три крачки не достигнали на 68-годишната Събка Панайотова, за да се спаси от огнената стихия, обхванала дома й вечерта на 15 февруари в центъра на Добрич.

Пламен е синът, който се върна, за да търси майка си в горящата къща, но се натъкна на трупа й. „Когато отворих вратата, тя беше там”, разказва той за преживения ужас.

Пламен, сестра му Гергана и 5-годишната й дъщеричка Сиана били в къщата, когато лумнал огънят. Съпругът на Гергана Живко бил на работа.

„В момента, в който видях, че няма да можем да овладеем огъня, извиках да излизаме. Обадих се на 112. Племенницата ми първа беше изнесена. Когато бяхме навън, сестра ми извика, че майка не е излязла. Върнах се да я търся. И я видях… Три крачки не са й стигнали, за да се спаси”, споделя синът. Там припаднал. Днес той изказва огромна благодарност на пожарникаря, който го е извел. Впоследствие било установено, че се е задушавал от газовете. Дава си сметка, че малко е оставало жертвите на пожара да са две.

Пламен сподели, че е възмутен от лъжите, които са били изписани по адрес на семейството му във връзка с пожара. Подчерта, че не отговарят на истината твърденията, че майка му е била на легло. Разказва, че майка му Събка Панайотова Михайлова била жизнена жена, до последно работела. Продавала цветя пред „Харон”.

Бяхме много задружно семейство. Майка ми държеше да сме здраво и сплотено семейство, разказва синът.

Живеели в наследствена къща на ул.“Охрид“, №4. Освен Събка, там живеели семейството на дъщеря й и Пламен.

След пожара те останаха без дом. В момента те са приютени от роднини.

Днес близки организираха във фейсбук акция за набиране на дрехи за семейството. Пред Про Нюз Добрич те споделиха, че вече е събрано необходимото.

Наш репортер видя, че с подръчни материали са затворени изгорелите прозорци, покрив. По-рано днес от МВР съобщиха, че при пожара е унищожено домашно имущество, изпепелени са 60 квадратни метра таван, десетки мебели, дограма, лични документи, опушени са стените на къщата.

„Къщата е  120-годишна, изцяло от дърво. Затова и толкова лесно е пламнала. Не може да бъде възстановена. Трябва да бъде съборена и издигната отново”, сподели Пламен.

Затова семейството има нужда от помощ. Нужни са средства за построяването на къщата. Надявам се да получат помощ от фирма за строителни материали, която да им помогне с материалите за изграждането на новия им дом. Сами, с помощна на приятели, ще я построят, за да имат подслон. Пламен сподели, че родственик ще им помогне за дограмата. Пламен сподели, че получава подкрепа от колегите си и клиентите на магазин „Синята пеперуда”, където работи.

След погребението семейството ще съобщи от какво има нужда, ще обяви и банкова сметка, по която желаещите да помогнат, ще могат да го направят. Дотогава тези, които искат да помогнат, могат да се свържат с Про Нюз Добрич на pronews.dobrich@gmail.com.

Поклонението пред паметта на Събка Панайотова ще е утре, 17.02.2020 от 13:00 часа в залата на погребална агенция Харон.

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството!

c