Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

От 1 януари се създава една „мега“ Районна прокуратура в Добрич

От 1 януари 2021 година ще бъде факт оптимизирането на районните прокуратури в България. Закриват се 38 прокуратури в цялата страна, между които тези в Балчик, Каварна и Генерал Тошево.

„За нашата област това означава, че ще има една „мега“ Районна прокуратура Добрич, която ще обслужва цялата област, със съответните териториални отделения към нея“, коментира за Про Нюз Добрич Окръжният прокурор Радослав Бухчев.  

Това е третият етап на прекрояване на картата на държавното обвинение. По време на първия през 2018 година бяха закрити 11 прокуратури, между които и тази в Тервел. Миналата година бяха преструктурирани още 29 звена.

„Надяваме се по този начин да се подобри работата и функционалността на обвинението. Става въпрос за по-малко ръководен състав - ще има само един Районен прокурор, ще има положителни финансови ефекти“, допълни Бухчев.

Съкращения на щатове за магистрати няма. Прокурорите в Балчик и в Каварна са по трима, в Ген. Тошево – двама и в Тервел – един. „Те по места ще приемат и ще работят по сигнали. Разпределението на делата ще бъде на случаен принцип и в системата ще участват всички – не само прокурорите от Добрич. По този начин натовареността на Районна прокуратура Добрич ще бъде по-малка“, посочи Окръжният прокурор.

Районен прокурор е Петко Тухчиев, който ще изпълнява длъжността до провеждане на конкурс след Нова година. Кандидат за поста е само той.

c