Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Автентични сурвакници както ги е правила баба й майстори Стела Илиева от Добрич

Красиви ръчно изработени сурвакници предлага на Коледния базар Стела Илиева Добрич. Правя ги по автентичен начин, така, както е било на времето, споделя тя за Про Нюз Добрич.

Разказва, че си купува дрянови пръчки, които се продават в района на Млечната кухня в Добрич. „Оформям ги както си е израснал дрянът, не правя отделни кръгове. Зависи колко клонки има дрянът, може да са с един кръг, с два, с три”, разказва съгражданката ни. След това увива пръчката с вълнени конци – бели, червени, сини, жълти, зелени. Обяснява, че на времето жените сами ги боядисвали. Слага на сурвакницата кравайчета, сушени плодове – сини сливи, мушмули, стафиди, пуканки, семки. На върха поставя чемшир или бор. Украсява ги с панделки и пискюли, направени от самата прежда.

Стела споделя, че е правила сурвакници като дете с баба си Милка. Изработвали са и в училището в село Нова Камена, откъдето е, по „Труд и творчество”. Баба й й е разказвала кое за какво се поставя – за плодородие, за адет, за здраве. С дряновата пръчка се тупало по гърба за здраве.

Добричлийката пази много хубави спомени от сурвакането си в детството. „Нямах търпение да изляза, сурвакахме най-вече с братовчедка ми Илияна, с която сме на близка възраст. Събирахме се на групи по над 10 деца и обикаляхме цялото село, дори и да има сняг над колене”, разказва Стела. Споделя, че са събирали парички, много сладки и лакомства, прибирали се у дома с пълни торби. Хората ги посрещали отворени, радостни, всеки член от семейството искал да бъде сурвакан. По думите на жената тогава село Нова Камена е било много голямо и децата са минавали да сурвакат през всяка къща.

Стела споделя, че докато изработва сурвакниците постоянно нарича за здраве за хората, които ще ги купят и използват. Много здраве и щастие през годината пожелава и на самите купувачи.

Според добричлийката сурвакниците се купуват много. По думите й обаче българинът чака последния момент. Споделя, че миналата година всички сурвакници са се изкупили на 31 декември.

В къщичката си на базара Стела Илиева предлага всякакви коледни сувенири – свещи, свещници, сапуни, украси за елха, шампанско с декупаж. За първи път продава сапуни, които са глицеринови, с етерични масла. Споделя, че се търсят доста, защото е единствената, която ги предлага.

Добричлийката е на коледния базар за втора година. Не е забелязала корона кризата да е оказала влияние и хората купуват както и през м. г. По думите й дори лично за нея тази година е по-добра от предната.

 

c