Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Спортист №1 на Добрич Юндер Бейтула: И през ум не ми е минавало да се състезавам за друга държава

Няма почивка за спортист № 1 на Добрич за 2019 и 2020 година Юндер Бейтула. Талантливият тежкоатлет ще бъде в залата за тренировки и на 31 декември, и на 1 януари, сподели самият той пред Про Нюз Добрич. „И в момента тренирам, нямам почивка, нямам такъв лукс. От 16 години съм така, дори през лятото не почивам“, казва Юндер, който на 9 януари ще навърши 29 години.

Тази година състезателят по вдигане на тежести стана републикански шампион в категория 89 кг., има първо място в Олимпийската квалификация в кат.81 кг. във Валета/Малта/ и второ място в Олимпийска квалификация в Реш/Иран/.

„Беше много трудна 2020 година. В началото на годината имах много важни турнири, които бяха през 20 дни и ми беше трудно да поддържам темпо. Все пак състезанията минаха много добре. Остана Европейското, но го отлагаха три пъти - от април за юни, от юни за ноември и после за началото на април 2021 година, дано, живот и здраве, тогава се проведе. Други състезания нямаше, имах периоди с леки контузии, но сега съм добре“, казва щангистът.

След Европейското първенство ще станат ясни квотите за Олимпиадата в Токио. Юндер вярва, че Олимпийските игри няма да бъдат отложени отново, а участието в тях е голямата му цел. „За мене е чест да съм част от българския елит във вдигането на тежести. Винаги съм казвал, че ако ще представлявам някоя страна, то това ще бъде България. През ума ми не е минавало да вдигам за друга държава“, признава спортистът. Преди европейското, в началото на март са държавните първенства,  дотогава ще има само тренировки и лагери с националния отбор.

 За 2021 година Юндер си пожелава здраве, да няма контузии, да направи добра подготовка и да покаже резултати: „При нас е така – цяла година подготовка за 2 часа в едно състезание. Но трябва да съм готов за тези два часа.“

Юндер Бейтула има дъщеричка на година и четири месеца, която носи прекрасното име Дуйгу – означава чувство, емоция. Той поначало искал, ако има дъщеря, тя да се казва точно така. Още преди детето да се роди, жена му Шани, която е начална учителка, била наясно, че Юндер харесва името Дуйгу и даже за секунда двамата не помислили за друго име.  

На Нова година Юндер и семейството му ще си бъдат в къщи и ще посрещнат празника с приятели. На трапезата ще има традиционното – сарми, салати, мезета. Шани правела страхотна баклава, по различна от традиционната, която Юндер много харесва.

Той пожелавам на всички през 2021 година много здраве, по думите му то няма цена и не може да се сравни с нищо друго.

c