Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Ще работят ли ресторантите и след Новогодишното обръщение на президента?

След направените от Министерство на туризма предложения за работата на ресторантите в хотелите през новогодишната нощ, проф. Костадин Ангелов също излезе с личен коментар по темата.

Във връзка с писмото, получено по-рано от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, от Министерство на здравеопазването е изпратено официално становище до Министерството на туризма. В позицията на министър Николова се предлагаше - по изключение, ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч. в новогодишната нощ.

"Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни."

"Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с писмото, което получихме по-рано от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. В него г-жа Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ, по изключение до 00:30 ч. на 01.01.2021 г.", пише още министър Ангелов.

"В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален:

  • Формалният - в сила е Заповед на МЗ от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите, намиращи се на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана".
  • "Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно.

"Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни. С последните думи споделям своето лично мнение." Това написа в социалните мрежи министърът на здравеопазването.

c