Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Община Каварна ще проверява присвоила ли е фирма незаконно плаж край с. Топола

С 8 гласа „за“, 2 „против“ и 5 „въздържал се“ общинските съветници в Каварна подкрепиха докладната записка на председателя на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов за установяване на фактически начин на трайно ползване и без законно основание на завземане на общински имот.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, става въпрос за поземлен имот в село Топола, който е общинска частна собственост и попада в урбанизирана територия, с предназначение „друг курортно-рекреационен обект“. Оказва се, че информация да съществува морски плаж „Нос Иканталък” липсва както в данните на областна администрация Добрич, така и на Министерството на туризма. За периода 2015-2020 г. той не съществува в списъците за неохраняемите морски плажове или в заповед на Министъра на туризма. Същият плаж обаче се рекламира като „собствен“ на официалната страница на хотелски комплекс „Royal Bау Resort 4*”, който е построен точно до плаж „Нос Иканталък”.

Според докладната записка след сигнал до МРРБ и Министерството на туризма за използването му фактически като плаж от хотел, намиращ се в непосредствена близост, в деловодството на Общински съвет се получиха писма  от  Министерството на регионалното развитие и Министерството на туризма. Двете министерства потвърждават, че за този имот има изработени специализирана карта и регистри и те са приети с протокол на Комисията за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри. Но до момента няма информация за изменение на КККР за морски плаж ,,Нос Иканталък"' и така имотът, който е общинска частна собственост се рекламира от хотел, като собствен плаж без да заплаща наем или концесионна такса.

Решението, което 8 от общинските съветници подкрепиха, предвижда да се възложи на кмета да предприеме всички законови действия по установяването на фактическия начин на трайно ползване на имота. И при наличие на завземане без законно основание на морски плаж ,,Нос Иканталък'' за периода 2015 г. до 2020 г. да запознае с констатациите Общинския съвет и компетентните органи.

Срещу това решение са гласували бившият председател на Общинския съвет Красимир Кръстев и екскметът Нина Ставрева.

Частно дружество от Каварна незаконно си присвои плаж край с. Топола

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, според информацията на официалната страница на хотелиера „Royal Bау Resort 4″ е част от верига хотели собственост на дружество „КОРНЕР” ООД, с адерс на управление гр.София, 1000, район Лозенец, ул. Вискяр Планина №15-17, Булстат: BG148121361, а материално отговорно лице е Валентин Николов, известен с прякора си Цуци. Кратка справка в търговския регистър показва, че това дружество и лицето Валентин Николов са собственици на редица фирми като КОРНЕР ООД, РОЯЛ БЕЙ ЕООД и много други, но това което привлича вниманието е, че тази група е наемател на морски плаж „Каварна l” и „КаварнаЗ” на, които бе установено изгребване и транспортиране на пясък с тежка техника, а сега е кандидат и за концесионер на същите плажни ивици.

Валентин Николов бе парламентарен сътрудник по въпросите на екологията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който бе отстранен от парламента заради аферата “Суджукгейт”.

c