Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Млад лекар от Добрич ще е в екип за проследяване на ваксинираните за Covid-19

Д-р Васил Илиев Колев е роден в Добрич, завършил е Езикова гимназия „Гео Милев“. Медицинското си образование е придобил в медицинския университет в Букурещ „Карол Давила“. От март 2015 до ноември 2016 година е работил в кардиологичното отделение на МБАЛ-Добрич, след което завършва специализацията си и остава в  Клиниката по пропедевтиката на вътрешните болести към УМБАЛ „Александровска“ София. В момента е специалист кардиолог и докторант към отделението по кардиология към същата клиника.

Д-р Колев, Вие трябваше да сте в екипа, който да изследва ваксината срещу Covid-19, но сега това не се налага. Защо?

Европейската агенция по лекарства одобри ваксината преди да започнат изпитвания в България. Най-вероятно ще съм в екип, който ще проследява дългосрочно вече ваксинирани пациенти.

Това по-успокоително ли е за пациентите?

Някои пациента са неспокойни, защото нямат вяра в българските институции, но ваксините се одобряват от европейски и световни такива и ние получаваме същите ваксини, каквито ще получат, примерно, в Германия. Във Великобритания вече започна ваксиниране. Истина е, че, за да се проследят дългосрочните ефекти от ваксината, трябва повече време. Аз лично се записах за ваксиниране, въпреки че прекарах Covid-19. В момента се води дискусия на тази тема, дали преболедувалите трябва да се ваксинират.

В практиката си имате възможност за наблюдение върху въздействието на Covid-19 върху сърдечно-съдовата система. Какво е то?

Въздействието на Covid-19 върху сърдечно-съдова системата е вече доказано. Едно от най-честите е миокардит или възпаление на сърдечния мускул. Впоследствие то води до сърдечна недостатъчност. Често усложнение е и перикардитът. Последни световни публикации подсказват, че и нивото на остър коронарен синдром при пациенти с Covid-19  също е по-високо от останалата популация. Кардиологичните усложнения са едни от най-честите и особено внимателни към тях трябва да са пациентите с известни сърдечно-съдови заболявания.

Млад медик от Добрич успешно се реализира в кардиологията на Александровска болница

Истина ли е, че Covid-19 оказва влияние върху коагулацията на кръвта и това всъщност води до такъв размер на леталните изходи?

За жалост, да. Затова антикоагулантите и профилактиката с тях до 2 месеца след излекуването е задължителна и едно от най-важните лечения, особено при пациенти, прекарали вируса тежко. Тук е мястото да кажа и за прибързано даване на антибиотик, което ще има необратими последствия в бъдеще откъм резистентност към антибиотици. Антибиотичното лечение се предписва според строго определени критерии. За жалост, понякога пациентите сами настояват за него, особено, ако са с температура.  Тя не е индикация за започване на антибиотик.

Ваш колега от Александровска болница загуби битката с Covid-19. Това как се отразява на медиците – амбицира ли Ви или отчайва?

Мен лично ме амбицира. Все пак това ни е работата и призванието - да лекуваме пациенти. От януари, заедно с екип от моята Клиника по пропедевтика на вътрешните болести, ще създадем Ковид отделение. Екипът ще е интердисциплинарен - пулмолози, кардиолози и гастроентеролози, водени от моя научен ръководител доц. Манов, един от най-изтъкнатите кардиолози в страната, и ръководителя на нашата катедра доц. Пенчева - пулмолог. В момента това е на преден план и ние бързо решихме да се включим в борбата.

Вие лично ще се ваксинирате ли?

Да.  Първата ваксина, която ще дойде в България е тествана на над 40 хиляди пациенти. Както казах, остава въпроса за дълготрайния ефект от нея, но ваксинирането на възрастните и високорискови пациенти не мисля, че трябва да стои на дневен ред. Аз прекарах Covid-19 и за мен е дискусионна ползата от ваксината, но мисля, че на първо място трябва да дадем личен пример.

c