Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Маските падат при 2/3 имунизирани срещу Covid-19, първите ваксини вече са тук

снимка - кадър NOVA

На 25 декември в Румъния пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19, днес вече са и у нас. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„9750 дози вече са разположени във фризера в сградата на Бул Био. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започва логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас“, това съобщи проф. Костадин Ангелов тази сутрин след пристигането на първите ваксини срещу COVID-19 у нас.

По думите му, в зависимост от жителите в отделните шест региона ще бъдат разпределени различни количества ваксини, като е създадена пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас. Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-ми и 29-ти декември, като Враца и Търново ще ги получат от София на 28-ми.

Проф. Ангелов заяви, че ще бъде първият ваксиниран българин и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.

Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.

От 27 декември стартира безплатната имунизационна кампания в страната

„Хубавото е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията. Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат - 70 % ваксинирани българи.“

„След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино”, обяви министър Ангелов.

С първите ваксини са пристигнали и комплекта от специализирани материали, свързани с детайлна информация за препарата - към лекарите и пациентите, съобщи проф. Ангелов.

c