Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ден на бащата: Д-р Петев с удоволствие играе с трите си деца, но в семейството героят е жена му

Все повече семейства в Добрич се решават да имат по три деца. Въпреки трудностите, въпреки тенденциите през последните десетилетия.

Днес, когато отбелязваме Деня на бащата, разговаряме с един от тях. Д-р Ивайло Петев, който всеки ден посреща новия живот, е баща на три деца – двама синове и дъщеря. Родени са през 4 години.

„Така е решила жена ми, а аз слушам жена си“, шегува се д-р Петев, който е завеждащ отделението по акушерство и гинекология към МБАЛ Добрич.

На въпроса какво е да си баща на три деца, отговаря, че тежестта се пада повече на съпругата му. „Особено с професия като моята. Аз съм постоянно на стендбай, така че тя го отнася. При мен е по-лесната част – от мен се очаква да подсигуря семейството си“, споделя медикът. „Жена ми е герой, аз съм лесен“, добавя той.

 „Детето има нужда от родителя ди, от това да му окаже необходимото внимание. Не съм убеден, че аз успявам“, споделя д-р Петев. Казва, че с децата си прави това, което и другите татковци - играят, разхождат се, гледат филми. Напоследък най-много обичат да играят на „Сляпа баба“, но във варианта „Сляп тати“.

Първите две от децата му се родили при баба им – д-р Михайлова, която също е акушер-гинеколог. Таткото изродил най-малката, дъщерята.

Макар раждането да е неговата професия и ежедневие, появата на бял свят на децата му е била силно емоционална и за д-р Петев. „За щастие, жена ми и трите пъти роди относително бързо и лесно. Емоцията е като да ти се роди дете, за мен не е по-различно. Но мога да кажа, че всеки път беше по-различно. Може би, защото всеки път бях по-възрастен и по-възрастен. Първото ми дете се роди, когато бях на 29 години, а третото - на 37“, разказа той.

Преди ограниченията на пандемията все по-често татковци искали да присъстват на раждането на детето си в болницата в Добрич.

„Когато бащата присъства на раждането, жената със сигурност се чувства по-спокойна, че до нея има близък човек. Че до нея е човекът, с когото ще отглеждат това дете. Това  емоционално и психически им се отразява добре“, смята д-р Петев. Разказва, че поведението на бащите по време на раждане е различно, дори крайно - някои плачат, други са в ступор. Хората са различни и реагират по различен начин“, казва той.

Очаква след края на пандемията отново да има бащи, които да искат да подкрепят съпругите си и да присъстват на раждането на децата си.

c