Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Седем постния ястия ще подреди на Бъдни вечер баба Еленка от Бранище

Седем постни ясния ще подреди на трапезата на Бъдни вечер Еленка Лазарова от добричкото село Бранище, сподели тя за Про Нюз Добрич. Още от днес е приготвила тиквеника. На маса ще има също фасул, постни сармички, орехчета, сушени плодове, непременно жито, за да прекади със свещичка и други.

Жената разказва, че заради пандемията тази година около трапезата няма да седнат много от близките й. Ще отсъстват синът й, който е в Германия, няма да ги има и двете му деца, които са създали семейства там. С баба Еленка ще празнуват дъщеря й и съпругът й. Внучката й обаче няма да е със семейството около масата, тъй като има малко бебенце – на 40 дни.

Жената, която е вдовица от четири години,  разказа, че през годините на Бъдни вечер са били основно заедно с внуците си и с нетърпение са очаквали коледарите. Един от внуците й също станал коледар когато пораснал и обикалял с момчетата из селото. Жената разказа, че у тях традицията повелявала, че на Бъдни вечер децата й отивали някъде, те празнували с внуците, а сядали всички на трапезата на Коледа на обед.

Баба Еленка приготвя тиквеника както го знае от едно време. Споделя, че като млада сама си точела корите, но сега вече купува готови. Разказва, че първо настъргва тиквата. После лекичко я запържва. Слага орехи, канела, захар, чието количество е по желание – зависи кой колко сладко обича. Слага тиквата върху корите и ги навива, след което изпича тиквеника. След това го напръсква със сладък сироп и го прибира на студено.

За Бъдни вечер жената от Бранище прави фасула варен, използва салатен боб. Споделя, че всеки знае как се приготвя. Посочва, че докато се вари може да се сложат домати, а накрая - малко подправки. Плънката за постните сармички е от ориз, гъби, морковчета, лук и пак миризмички. Навива ги, подрежда ги в тенджерата и ги сварява.

Баба Еленка споделя, че на Коледа ще е в дъщеря си, за да не е самичка. Най-много възрастната жена се радва на правнучетата си, които са четири.

Снимка: tvsatcom.bg

c