Крими Общество

Забраната за улов на редки есетрови риби остава в сила до 2026 г.

С още пет години се удължава забраната за улов на застрашени видове есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Считано от 1 януари 2021 г., забраната е удължена за период от пет години, с цел опазване и съхраняване на популациите на видовете – руска есетра, чига, пъструга и моруна.

Забраната се въвежда със съвместна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Петгодишният срок на действащата в момента забрана изтича на 1 януари 2021 г.

Съгласно заповедта, при случаен улов на екземпляри от тези видове, те следва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на есетрови видове по вид, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на информация за случаен улов на есетрови риби има и за извършващите любителски риболов.

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Затова научни институти и организации в страната – Институт по океанология към Българска академия на науките, Институт по рибни ресурси и Световния фонд за защита на дивата природа – WWF-България, са единодушни относно необходимостта от удължаване на забраната, отбелязват от пресцентъра на земеделското министерство.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *