Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес празнуват Бисер, Бисерка, Бистра, Наум

Днес православната църква чества Преподобни Наум Охридски. Паметта му се почита и на 20 юни.

Свети Наум е един от най-близките ученици на славянските първоучители Кирил и Методий. Участвал в Моравската мисия на светите братя. След смъртта на Методий се завърнал в България и станал един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа.

Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни. Според едно от житията му, е роден в Мизия, „от благородни родители“, но като презрял богатството и благородството се присъединил към Кирил и Методий. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 година е ръкоположен в Рим.

През 886 година Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 година. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 година, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.

Именици днес са Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.

c